Elämänlaatu parani 45 minuutissa: pyörällä kohti Pariisia

Elämänlaatu parani 45 minuutissa: pyörällä kohti Pariisia

Uutiset

Kesällä 2021 Annukka Mickelssonin lonkka tuli golfreissulla niin kipeäksi, että ilta hotellissa meni itkien kivusta.

Kun Mickelsson meni kotiin päästyään lääkärille, lääkäri totesi jo vastaanottohuoneen ovella, ettei tarvitse röntgeneitä. Hän tietää jo, mikä Mickelssonia vaivaa. Röntgenkuvat kuitenkin otettiin ja ne osoittivat etenkin oikean lonkan nivelrikon vaikeaksi. Tekonivelleikkaus olisi paras ratkaisu.

”Kun silloin ensimmäisen kerran kuulin leikkauksen tarpeesta, ajattelin, ettei tämä näin voi mennä. Olen normaali, liikkuva ihminen, en mikään raato.”

Mickelsson suostui kuitenkin menemään leikkausjonoon – tai ainakin luuli menevänsä. Myöhemmin selvisi, ettei häntä vielä tuolloin laitettukaan jonoon.

Kunto paremmaksi Team Rynkebyssä

Kivut olivat vieneet Mickelssonin omasta mielestään sen verran huonoon kuntoon, että hän halusi parantaa kuntoaan määrätietoisesti.Lajiksi valikoitui lonkalle sopiva liikuntamuoto eli pyöräily. Hän ei tyytynyt pieniin lenkkeihin, vaan haki mukaan hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueeseen, Team Rynkebyhyn.

Joukkueen jäseniltä edellytetään vähintään 2 500 kilometriä maantiepyöräilyä ennen varsinaista pyöräilytapahtumaa, jossa poljetaan 1 200 kilometriä Travemündesta Pariisiin. Joukkueen treeneihin kuuluu spinningiä, maantiepyöräilyä ja kävelylenkkejä.

”Pyöräily aktivoi lonkkaa ja sai nesteet liikkeelle, se sujuikin hyvin. Pitkien kävelylenkkien jälkeen kivut olivat aika kovia, mutta sain lääkkeet, joiden avulla myös kävelyt sujuivat”, Mickelsson kertoo.

Mickelsson saikin treenattua talven 2022 yhdessä tiimin kanssa ja pääsi mukaan itse tapahtumaan.

”Pyöräily itsessään sujui hyvin, kunhan vaan pääsin satulaan ja sieltä pois”, Mickelsson muistelee.

Kivut estivät harjoittelun

Vuoden 2022 syksyllä Mickelsson haki uudelleen joukkueeseen, mutta joutui pian lopettamaan. Hän yritti polkea kuntopyörällä, mutta lonkka tuli siitäkin todella kipeäksi.

”Jouluun mennessä oli selvää, että Rynkebyhyn osallistumisesta ei tule mitään. Otin yhteyttä lääkäriin, joka sanoi, että tekonivelleikkaukseen on kahdeksan kuukauden leikkausjono. Vasta tässä vaiheessa selvisi, etten ollut aiemmin jonossa ollutkaan”, Mickelsson kertoo.

Lonkkakivut olivat niin kovia, että ne vaikuttivat istumiseen, kävelyyn ja nukkumiseen. Mickelsson kertoo, että hän nukkui tyyny polvien välissä, mutta kipu piti silti hereillä öisin. Vain vahvat kipulääkkeet helpottivat tilannetta.

Maaliskuussa 2023 Mickelsson oli uupunut kipujen kanssa elämiseen. Hän sanoi työterveyslääkärille, ettei pysty odottamaan leikkausta enää syksyyn. Mitään lupauksia nopeammasta hoitoon pääsystä ei kuitenkaan annettu.

”Kun sitten huhtikuussa sainkin tiedon, että leikkausaika Coxaan on varattu kesäkuun loppuun, oli se todellinen vau-hetki. Liikuin siinä vaiheessa keppien kanssa ja olin henkisesti aika loppu. Työt tein vuoteesta käsin.”

Itse leikkaus oli helppo ja kaikki sujui hyvin.

”Leikkaus kesti vain 45 minuuttia. On jotenkin hurjaa ajatella, että 45 minuutissa kivut olivat ohi ja minun piti odottaa sitä 45 minuutin leikkausta niin pitkään. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut mennä aiemmin leikkausjonoon.”

Taas mukaan Team Rynkebyhyn

Mickelsson aloitti aktiivisen kuntoutuksen kotona parin viikon kuluttua leikkauksesta. Aluksi hän kuntopyöräili ilman vastusta ja lisäsi vastusta vähitellen. Nyt vuoden kuluttua leikkauksesta hän on jälleen mukana Team Rynkebyssä. Leikattu lonkka toimii moitteetta, ilman kipuja ja siihen voi luottaa. Sen sijaan toinen lonkka on alkanut oireilla.

”Toivoin, että molemmat lonkat olisi leikattu samaan aikaan, mutta sitä ei tehty. Uusi leikkaus on todennäköisesti edessä jossain vaiheessa.”

Mickelssonin mielestä lonkkaleikkaus on parantanut huomattavasti hänen elämänlaatuaan.

”Kivun kanssa oppii elämään, mutta sitä ei tarvitse vain opetella sietämään. On olemassa keinoja helpottaa tilannetta. Jos joku epäröi tekonivelleikkaukseen menoa, niin ei kannata. Leikkauksen jälkeen kivut ovat poissa. Lonkan tekonivelleikkaus on helppo leikkaus, joka parantaa elämänlaatua.”