Epätasapaino Suomen hallituksen ja yritysten TKi-toimien välillä korjattava

Epätasapaino Suomen hallituksen ja yritysten TKi-toimien välillä korjattava

Uutiset

”Vaikeassa taloustilanteessa yritykset vähentävät innovaatiotoimintaansa samalla, kun Suomen hallitus lisää TKi-rahoitustaan. Epätasapaino pitää korjata ripeästi”, totesi puheenjohtaja Pauliina Bovellan, Sailab – MedTech Finland ry:sta elinkeinoministeri Wille Rydmanin tapaamisessa.

Terveysteknologian toimialaselvityksen mukaan Suomi on edelleen erittäin houkutteleva maa kansainvälisille terveysteknologian tutkimus- ja tuotekehityshankkeille. Myös viennin arvo on hyvä.

” Terveysteknologia luo kasvua, työpaikkoja ja korkeaa osaamista sekä parempaa työ- ja toimintakykyä. Tarvitsemme alalle lisää kilpailua, laadun ja vaikuttavuuden mittaamista. Yritysten toimintaedellytyksiä on parannettava esimerkiksi sääntelyn päällekkäisyyttä purkamalla ja TKi-verohelpotuksin. Julkisten toimijoiden hankintaprosessit on viritettävä tukemaan innovaatioiden markkinoille pääsyä”.

Suomen hallitus on sitoutunut nostamaan tutkimus -, kehitys – ja innovaatiotoiminnan (TKI) menot 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Myös uusi laki valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituksesta tukee tätä tavoitetta.

Kuitenkin tuore Trendit ja muutosvoimat -raportti  kertoo epätasapainosta Suomen hallituksen toimien ja yritysten toiminnan välillä., Vain 12 % yli 200  yritysjohdon vastaajasta nostaa tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä innovaatiotoimintaan panostamisen omalle agendalleen. Syynä on haastava tilanne taloudessa.

”Haluamme Sailab – MedTech Finland ry:ssa ja koko terveysteknologian toimialalla vahvistaa Suomen asemaa vakaana investointikohteena ja maana, jossa erilaisilla ja eri kokoisilla yrityksillä on mahdollisuus toimia. Siksi keskustelu ja yhteistyö Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on tärkeä osa toimintaamme jatkossakin”, Bovellan pohtii.

Terveysteknologia elää innovaatioiden kultakautta. Euroopassa ala patentoi teollisuudenaloista toiseksi eniten. Suomi voi kasvattaa päättäväisillä toimilla ja yhteistyölllä yritysten kanssa myös osuuttaan Euroopan TKi -toiminnasta ja -rahoituksesta.

Terveysteknologian toimialaselvitykset löytyvät tästä linkistä 

Trendit ja muutosvoimat -raportti löytyy tästä linkistä

Euroopan Tki-investoinnit löytyvät tästä linkistä

Tapaamiseen osallistuivat myös Lääketeollisuus ry:n ja HealthTech Finland ry:n edustajat.

Sailab – MedTech Finland ry on terveysteknologian toimialajärjestö. Sen jäsenyritykset valmistavat, maahantuovat ja/tai jakelevat lähes 90 % kaikista Suomessa käytössä olevista lääkinnällisistä laitteista ja ihmisen ulkopuoliseen diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista.

Lisätietoja

1 Bovellan Pauliina

Pauliina Bovellán

Puheenjohtaja

+358 40 159 2059

Hollanti Laura

Laura Hollanti

Toimitusjohtaja

+358 40 741 6299