Elinkeinoelämä vahvasti mukana Hankinta-Suomen jatkossa

Uutiset

Hankinta-Suomi -ohjelman uusi toimintakausi vuosina 2024-2027 hakee tehoja julkisiin hankintoihin.

”Sailab – MedTech Finland ry on tehnyt pitkään työtä kilpailun lisäämiseksi terveysteknologian julkisissa hankinnoissa. Uuden ohjelmakauden painotus kilpailun lisäämiseen, hankintaosaamisen vahvistamiseen ja hankintadatan tehokkaampaan hyödyntämiseen on oikea”, arvioi elinkeinopoliittinen asiantuntija Hanna Hietala.

Tavoitteita viedään Hankinta-Suomessa eteenpäin yhteistyössä Suomen Yrittäjien ja Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa. Sailab – MedTech Finland ry on tyytyväinen vahvaan yhteistyöhön viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä.

Julkisten hankintojen kilpailun lisäämiseksi on tunnistettu selkeitä keinoja.

”Yrityksemme ovat nostaneet esille hyvin toteutetun markkinavuoropuhelun, riittävän pitkät tarjousajat, loma-aikojen rauhoittamisen kilpailutuksilta ja huolellisen vastaamisen tarjoajien kysymyksiin. Nämä ovat konkreettisia keinoja kilpailun lisäämiseksi,” Hietala toteaa.

Yksi ostaja ei riitä: toimiva kilpailu tarvitsee useita myyjiä ja ostajia

Hallitusohjelmassa tavoitellaan julkisten hankintojen tehostamista.

”Kilpailun lisääminen on kestävä tapa tehostamiseen. Jotta kilpailu toimii, markkinoilla on oltava riittävästi myyjiä ja ostajia. Yhden luukun ostaja ei toimi. Säästökeinona väläytetty lääkinnällisten laitteiden hankinnan kansallinen keskittäminen heikentäisi markkinoiden toimivuutta ja yritysten toimintaedellytyksiä”, korostaa Hietala.

Terveysteknologian hankinnoissa tärkeintä on potilasturvallisuus

Julkisilla hankinnoilla on rooli potilasturvallisuuden varmistamisessa. Terveysteknologian on oltava EU-asetusten ja -direktiivien mukaista. Osa lääkinnällisistä laitteista ja ihmisten ulkopuoliseen diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista edellyttää ammattimaisten käyttäjien koulutusta ja laitteiden huollossa on huomioitava valmistajan ohjeistukset.

Hankinta-Suomen kumppanuusmalli elinkeinoelämän kanssa antaa mahdollisuuden kehittää yhdessä suomalaista julkista hankintaa. Samalla on taattava, että turvallinen, laadukas ja innovatiivinen terveysteknologia saadaan terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden käyttöön.

Valtiovarainministeriön asettaman Hankinta-Suomi -ohjelman toimikaudella 2024-2027 kumppaneina ovat Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Kuntaliitto ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy.

Lisätietoja

Hanna Hietala

Hanna Hietala

Elinkeinopoliittinen asiantuntija

+358 41 544 95 00