Terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulu julkaistu

Terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulu julkaistu

Uutiset

Sailab – MedTech Finland ry on julkaissut Terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulun.

”Me haluamme olla myös vastuullisuudessa edelläkävijöitä. Haastammekin kaikki hankintayksiköt ja toimialajärjestön jäsenyritykset ottamaan terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulun toimenpiteet mukaan jokapäiväiseen työhön”, haastaa Sailab – MedTech Finland ry:n elinkeinopoliittisen työryhmän puheenjohtaja Joona Pulliainen.

Ekologiseen kestävyyteen liittyvät kriteerit lisääntyvät julkisissa hankinnoissa. Kriteerit liittyvät esimerkiksi energiatehokkuuteen, kiertotalouteen, vähähiilisyyteen ja luonnon monimuotoisuuteen.[1]

Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta Sailab MedTech Finland ry toteaa, että terveysteknologian erityispiirteet on syytä huomioida.

Logistiikan järkevöittämisellä päästöjä pienemmäksi

Yksi nopeimmista keinoista terveydenhuollon hiilijalanjäljen pienentämiseksi on nykyistä koordinoidummat kuljetukset.  Tällä hetkellä liikenne on suurin yksittäinen tekijä terveydenhuollon päästöissä.[2]

Hankinnoissa kuljetuksia voi pienentää tarpeita ennakoimalla. Ennakointi antaa toimittajalle mahdollisuuden yhdistää kuljetuksia ja käyttää vähähiilisempiä vaihtoehtoja.

Monet terveysteknologian ratkaisut, kuten kotona käytettävä antibiootin infuusiopumppu tai etäluettava sydämentahdistin, vähentävät potilaan rutiinikäyntejä sairaalassa (joita voi olla jopa useita päivässä).

Uudenlaiset ratkaisut vähentävät liikennepäästöjä, ja auttavat siten osaltaan terveydenhuoltoa vihreässä siirtymässä. Ennen kaikkea tällaiset ratkaisut parantavat potilaan omaehtoista elämää ja terveydenhuollon resurssien käyttöä.

Terveysteknologian saatavuus ja terveydenhuollon toimintakyky turvattava kaikissa tilanteissa

”Sääntelyä ja toimintatapoja kehitettäessä on varmistuttava, että terveydenhuollon kriittiset toimet, potilasturvallisuus ja lääkinnällisten laitteiden sekä in vitro –diagnostiikkaan tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden saatavuus turvataan”, Sailab – MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Hollanti ilmoittaa.

”Jos esimerkiksi tuote tai raaka-aine ei ole vielä korvattavissa ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla, kannattaa se huomioita. Muuten terveydenhuollon toimintakyky voi vaarantua”, Hollanti painottaa.

Viitteet

[1] tutkihallintoa.fi/julkiset-hankinnat/hankintastrategian-seuranta/

[2] Health Care Without Harm: Global Road Map for Health Care Decarbonization https://healthcareclimateaction.org/fact-sheets/en/English%20-%20Finlandia

Lisätietoja

Hanna Hietala

Hanna Hietala

Elinkeinopoliittinen asiantuntija

+358 41 544 95 00

Liitteet

Terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulu

Terveysteknologian vihreiden hankintojen huoneentaulu

vihreanhankinnanhuoneentaulu-web.pdf, 51 kt

Lataa

MedTech Green Procurement Checklist

green-procurement-checklist.pdf, 583 kt

Lataa