Terveysteknologia on tunnistettu osa Sosiaali- ja terveysministeriön toimialaa

Terveysteknologia on tunnistettu osa Sosiaali- ja terveysministeriön toimialaa

Uutiset

Terveysteknologia eli lääkinnälliset laitteet ja ihmisen ulkopuoliseen diagnostiikkaan tarkoitetut lääkinnälliset laitteet olivat pitkään ilman vastuuministeriötä. Tilanne oli haastava ja myös muusta Euroopasta poikkeava. Nyt tilanne on muuttunut.

Ministeriössä tunnistamme terveysteknologian kriittisen roolin osana toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä huoltovarmuutta. Se vaati myös meiltä ministeriössä toimia”, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen ilmoittaa.

Lääkinnälliset laitteet löytyvät Sosiaali- ja terveysministeriön Turvallisuus ja terveys -osastolta. Osastosta ja siten myös lääkinnällisistä laitteista vastaa ministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lääkinnällisiä laitteita on Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä potilaiden käytössä noin 500 000 tuotenimikettä.  Niiden käyttötarkoitus on aina lääketieteellinen. Ala on tiukasti säännelty ja vaatimustenmukaisuutta valvoo Fimea.

”STM:n nimeäminen kansalliseksi vastuu- ja koordinaatioministeriöksi on ollut pitkäaikainen tavoitteemme. Nyt se on vihdoin totta., iloitsee toimitusjohtaja Laura Hollanti, Sailab – MedTech Finland ry:sta.

”Terveysteknologian ja sen käyttöön liittyvän kohdistuvan EU-sääntelyn määrä kasvaa ja monimutkaistuu jatkuvasti. Lisäksi esimerkiksi työvoimapulasta kärsivälle sosiaali- ja terveydenhuollolle korostuu tarve uudenlaisille ratkaisuille ja toimintatavoille.Uskon, että terveyseknologian tunnistetusta ja tunnustetusta roolista ministeriossä on myös näihin haasteisiin vastaamisessa”, pohtii Hollanti.

”Odotan suurella mielenkiinnolla yhteistyötä alan toimijoiden kanssa. Terveysteknologia on kasvava ja kehittyvä ala”, ministeri Grahn-Laasonen toteaa. 

Terveysteknologian toimialajärjestö Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritykset valmistavat ja/tai jakelevat miltei 90 % Suomessa käytössä olevista lääkinnällisistä laitteista. Esimerkiksi insuliinipumput, proteesit tai vaikkapa koronatestit ovat terveysteknologiaa.