Sairaalan pitää tulla ihmisen luo! Terveydenhuoltoa ravisteli Maaret Castren.

Sairaalan pitää tulla ihmisen luo! Terveydenhuoltoa ravisteli Maaret Castren.

Uutiset

”Yksittäisten, vertikaalisten, uudistusten sijaan on mietittävä miten rakennetaan koko terveydenhuolto ja myös työnkuvat uusiksi. Vanhalla tavalla ei voi jatkaa!”

Näin räväkästi avasi toimialajohtaja, professori Maaret Castren Sailab – MedTech Finland ry:n Terveydenhuoltoa ravistelemassa -keskustelusarjan 14.9.2023.

Professori Castren on huolissaan erityisesti ikääntyneistä ihmisistä. Hänen mukaansa on suorastaan pahoinpitelyä, jos hauras vanhus lähetetään suoraan yhteispäivystykseen.

” Ikäihmiset tuupataan yhteispäivystykseen, kun ei muutakaan toimintatapaa ole. Se on kuitenkin väärin. Roope Leppänen Espoosta ja minä aloimme tahoillamme pohtia asiaa muutama vuosi sitten. Yhteiskehittämisen tuloksena syntyi LiiSA -liikkuva sairaala.”

Liikkuva sairaala LiiSa on ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asuvien ja kotihoidon tukea tarvitsevien asiakkaiden päivystyksellisiin tilanteisiin erikoistunut liikkuva diagnostiikka- ja hoitoyksikkö. Yksikön tavoitteena on tuottaa potilaalle turvallinen ja osaava hoito viiveettä omassa kodissaan.

” On hölmöä, että ajattelemme edelleen että potilaan pitäisi mennä sairaalaan. Ei tarvitse. Esimerkiksi terveysteknologia on mahdollistanut, että sairaala menee sinne missä on potilas”.

Kyse ei ole raskaasta investoinnista, vaan Maaret Castrenin mukaan lähinnä toimintojen uudistamisesta. LiiSa on käytännössä henkilöauto ja tietty perusvälineistö.

LiiSa hoitaa esimerkiksi haavoja, vatsaoireita, ihottumia, virtsaamiseen liittyviä ongelmia sekä suonensisäistä nesteytystä. LiiSan sairaanhoitajan mukana kulkee tutkimuslaitteita sekä lääkkeitä. Pikadiagnostiikkavälineiden avulla sairaanhoitaja voi mitata muun muassa tulehdusarvon ja verensokerin asukkaan luona. Sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa kotisairaalan lääkäriä tai yhteispäivystyksen  lääkäriä. Esimerkiksi LiiSan sairaanhoitaja voi aloittaa antibioottitiputuksen asukkaan kotona. Aina tarvittaessa järjestetään asukkaan siirtyminen sairaalahoitoon.

Suurin osa asioista siis hoituu helposti vanhuksen omassa kodissa. LiiSan tuomalla toimintavan muutoksella Castren laskee terveydenhuollon säästäneen jo ensimmäisen toimintavuoden aikana noin 600 000 euroa. Ihmisen inhimillisen kärsimyksen vähentämisestä puhumattakaan.

Maaret Castrenin mukaan kyse onkin rahaa enemmän periksiantamattomuudesta ja  uuden omaksumisesta sekä johtajuudesta.

” Oman ikäpolveni ihmisille teknologian kehitys on ollut pelottavakin juttu. Emme ole kasvaneet kiinni someen tai teknologiaan eikä potilastyössä epäonnistumiseen ole varaa. Silti periksi ei pidä antaa. Terveydenhuollonkin on muututtava ajassa. Se vaatii paljon myös johtajuudelta. On katsottava reippaasti eteenpäin.”, Maaret huomauttaa.

Terveydenhuoltoa ravistelemassa -keskustelusarja jatkuu 2023 – 2024. Seuraavana ravistelijana toimii Lasse Lehtonen 12.10.2023 kello 8.15 – 9.15.

Lisätietoja

Hollanti Laura

Laura Hollanti

Toimitusjohtaja

+358 40 741 6299