LT Saija Hyvönen: luottamukseni teknologiaan on luja

LT Saija Hyvönen: luottamukseni teknologiaan on luja

Uutiset

” Luottamukseni teknologiaan ja tekoälyyn on luja. Teknologian käyttöönotto tulee helpottamaan terveydenhuollon ja erityisesti sairauksien ennaltaehkäisyn tulevaisuutta merkittävästi, kun sille annetaan mahdollisuus”, toteaa työterveyshuollon erikoislääkäri, LT Saija Hyvönen.

Vuosi sitten Saija Hyvöselle myönnettiin poliisin kultainen ansiomerkki. Taustalla oli Saijan ansiokas työ Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmien selvittämisessä ja käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Sisäilmaongelmat olivat hänen väitöskirjansa aiheena ja vetivät myös mukaan politiikkaan.

” Haluan vaikuttaa poliitikkona kosteusvaurioiden vuoksi sairastuneiden puolesta ja erityisesti ennaltaehkäistä tulevia sairastumisia, joihin myös voitaisiin teknologian avulla puuttua”, Saija kertoo.

Oulun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana Saija Hyvönen (PS) on tehnyt vahvaa alueellista vaikuttamista. Nyt Saijan tähtäin on valtakunnallisella tasolla. Hyvänen on ehdolla eduskuntaan kevään vaaleissa. Hänen mukaansa terveydenhuollossa muutosta ja uudenlaista ajattelua.

”Kaikki kustannustehokkaat automaattiset seulonnat, automatisoidut esitiedot, tekoäly ja esimerkiksi syrjäseuduille käyvät valvonta- ja hoitokeinot tulee saada nopeasti käyttöön väestön terveyden parantamiseksi”, Hyvönen pohtii. ”Terveyskioskit ovat hyvä esimerkki uudella tavalla toteutetuista palveluista. Tätä asennetta ja yhteistä suunnittelua tarvitaan lisää.”

Terveysteknologia mahdollistaisi monien sairauksien ennaltaehkäisyä nykyistä enemmän jo nyt. Samalla se auttaisi ratkomaan huutavaa työvoimapulaa. Laadun ja vaikuttavuuden mittaamiseen sekä työn järkevään jakautumiseen pitäisi kuitenkin panostaa enemmän:

”Teknologia pitää saada paremmaksi rengiksi terveysalalle, nyt se on liikaa vaivaa ja ajanhukkaa aiheuttavaa erityisesti tietojärjestelmien hankalan käyttämisen vuoksi.”

”Erityisesti hankinnoista päätettäessä kustannustehokkuuden tulee ohjata teknologian käyttöön aina kun se on mahdollista. Kun sotetyön kuormittavuutta saadaan purettua, henkilöstö voi paremmin ja aikaa vapautuu potilaiden kohtaamiselle .”

Saija Hyvönen on Perussuomalaisten ehdokas Oulun vaalipiiristä.