Valinnanvapaus motivoi apuvälineen käyttämiseen

Valinnanvapaus motivoi apuvälineen käyttämiseen

Uutiset

Artikkelikuva: Netta Aarnio. Kotialbumi, Jarmo Peuralahti.

Kun valitsemme itsellemme vaikkapa silmälaseja tai vaatteita, kiinnitämme huomiota oikean koon lisäksi myös materiaaliin ja ulkonäköön liittyviin tekijöihin. Apuvälineet taas toimivat käyttäjiensä arjen mahdollistajana ja apuna joka päivä – samaan tapaan, kuin nuo silmälasit ja vaatteetkin. Miksi siis apuvälinettä valitessa ei kuunneltaisi enempää sen tulevan käyttäjän mielipiteitä?

On toki tärkeää, että apuväline on ammattilaisen näkemyksen mukaan oikean kokoinen ja käyttötarkoitukseen soveltuva, mutta näiden ominaisuuksien lisäksi valinnanvaraa löytyy runsaasti muun muassa eri materiaalien ja värien väliltä. Vapaus vaikuttaa omaan arkeen ja valintoihin lisää tutkitusti ihmisen tyytyväisyyttä sekä sitoutumista tehtyihin valintoihin.

Lisää vaihtoehtoja samoilla kustannuksilla

Apuvälineellä tarkoitetaan laitetta, joka edistää tai ylläpitää käyttäjänsä toimintakykyä. Toimintakyky voi olla heikentynyt esimerkiksi sairauden tai vamman seurauksena. Tyypillisiä esimerkkejä apuvälineistä ovat esimerkiksi erilaiset kävelytuet, kuten rollaattori, tukisukat ja ortoosit. Apuvälineet ovat usein kiinteä osa käyttäjänsä arkea, sillä ne toimivat sen mahdollistajana.

– Tässä on huomioitava myös se, että käyttäjälle mieluisempien vaihtoehtojen tarjoaminen ei aina ole automaattisesti kalliimpaa. Esimerkiksi pyörätuolien tai tukisukkien hankintahinta voi olla eri väreilla sama, mutta vaihtoehtojen tarjoamisen mahdollisuutta ei aina ole huomioitu kilpailutuksissa ja näin käyttäjä ei niitä voi saada, toteaa Sailab – MedTech Finland ry:n apuvälinejaoston puheenjohtaja Timo Saari.

Mieleinen apuväline pysyy käytössä ja hoitotulokset paranevat

Erilaisia apuvälineitä moninivelrikon johdosta vuosien ajan käyttänyt Netta Aarnio kannattaa ajatusta siitä, että apuvälineen käyttäjällä tulisi olla suurempi rooli välineen valinnassa. Aarnio on käyttänyt vuosien aikana arkensa tukena muun muassa kyynärsauvoja, rollaattoria, kylmälaitetta ja erilaisia tukia nilkoissa, polvissa ja ranteissa. Lisäksi hänellä on etenkin keittiössä käytössään useita käsille tarkoitettuja pienapuvälineitä.

”Kun apuvälineitä käyttää joka päivä melkeinpä koko päivän, on sillä totta kai väliä, millaisia ne ovat. Toki tärkeintä on se, että ne auttavat käyttäjäänsä ja ovat sillä tavalla teknisesti sopivia, mutta kyllä myös ulkonäkö kiinnostaa monia meistä. Toisille pukeutuminen on tosi tärkeääkin ja olisihan se kiva, että apuvälineet voisivat olla parhaimmillaan jopa osa asua”, Aarnio kommentoi.

– Ajattelisin, että etenkin vaikkapa lapsia voisi vähän jännittää mustien ja erikoisen näköisten juttujen pukeminen päälle. Miksipä niihin ei voisi laittaa jotain kivoja värejä tai kuvioita, jotka tekisivät käyttämisestä vähän houkuttelevampaa? hän jatkaa.

Myös Aarnion kokemuksen mukaan mieleinen apuväline pysyy käytössä paremmin ja parantaa sitä kautta hoitotuloksia. Hieman epämukava, väärän kokoinen tai muuten arkeen sopimaton apuväline jää usein kaapin perukoille käyttämättä.

Palvelusetelistä tukea yksilön valinnanvapauteen

Apuvälinejaosto kannustaakin hankintayksiköitä huomioimaan valinnanvapauden ja yksilölliset tarpeet paremmin apuvälineiden hankintaprosessissa. Jaosto on kiinnostunut tekemään yhteistyötä hankintayksiköiden kanssa asian edistämiseksi. Yksi konkreettinen keino valinnanvapauden ja apuvälineiden sujuvamman hankinnan edistämiseksi olisi palvelusetelin laajempi käyttöönotto.

Apuvälineen hankkimiseen tarkoitettu palveluseteli mahdollistaa myös palvelusetelin arvoa kalliimman apuvälineen hankkimisen, mikäli asiakas maksaa erotuksen itse. Apuvälineiden käyttäjät ovat yhdistyksen tietojen mukaan todella kiinnostuneita palvelusetelistä ja sen mukaan tuomista vaihtoehdoista. Palveluseteli ei kuitenkaan ole yleisesti tarjolla oleva vaihtoehto apuvälineiden hankintaan, vaikka varsinaista estettä sen laajemmalle käyttöönotolle ei kuitenkaan ole.

”Kaikista kallein – ja ennen kaikkea hyödyttömin – apuväline on käyttämättä jäänyt apuväline”, summaa Saari.

Sailab – MedTech Finland ry:n apuvälinejaosto yhdistää apuvälinealalla toimivat terveysteknologiayritykset. Apuvälineiden parissa työskentelevien jäsenyritysten tavoitteena on saada käyttäjien näkökulmaa enenevässä määrin mukaan myös apuvälinetoimittajia ja etenkin yksilöllisiä apuvälineitä kilpailutettaessa. Jaoston kokouksiin ovat tervetulleita kaikki Sailab – MedTech Finland ry:hyn kuuluvien apuvälinealayritysten nimeämät edustajat.