Laatu on käsite, ei vaihtoehto

Uutiset

Laadukkaalla näytteenottovälineellä saa edustavamman näytteen. Esimerkiksi nukkatikkuja voidaan käyttää hengitystieinfektioiden, mikrobilääkeresistenssin, maha-suolikanavan infektioiden, genetiikan, sukupuolitautien ja kohdunkaulan syövän näytteenottoon. Nukkatikut valmistetaan erikoismenetelmällä synteettisestä nailonkuidusta. Valmistustekniikan ja muotoilun ansiosta nukkatikulla saa runsaan ja edustavan näytteen. Nukkatikku kerää itseensä kapillaarivoiman ansiosta paljon näytettä ja analysointiin vapautuu jopa 80 % näytteestä. Näytteen oikeanlaiseen kuljetukseen ja säilytykseen tarkoitetusta kuljetusputkesta voidaan tehdä viljely sekä antigeeni- ja PCR-testit. Esimerkiksi hyvä viruskuljetusputki sisältää lasihelmiä, jotka varmistavat näytteen irtoamisen näytetikusta ja näytteen hyvän sekoittumisen. Putki soveltuu myös näytteen pitkäaikaiseen syväpakastussäilytykseen.

Automatisoinnilla voidaan vähentää näytteenkäsittelyyn ja merkitsemiseen liittyviä virheitä, säästää aikaa ja kustannuksia. Automatisoimalla useamman vaiheen prosessista nopeutetaan työnkulkua, maksimoidaan laboratorion tehokkuutta, ja saadaan maksimaalinen tuki diagnostiselle päätöksenteolle ja siten parannetaan hoitoindikaatiota.

Näytteenottovälineet ja näyteputket ovat lääkinnällisiä laitteita. EU:n asetukset 2017/745 lääkinnällisistä laitteista ja 2017/746 in vitro-diagnostiikkaan tarkoitetuista lääkinnällisistä laitteista ovat astuneet voimaan 2017. Niiden soveltaminen on alkanut 2021 (MD-asetus) ja 2022 (IVD-asetus). Uudet asetukset velvoittavat tuotteiden jakelijaa mm. tarkastamaan tuotteiden pakkauksen ja dokumenttien asianmukaisuuden, CE- merkinnät ja tuotteiden vaatimustenmukaisuuden. Mekalasi Oy:llä on ISO 13485:2016 -standardin mukainen sertifioitu laatujärjestelmä. Sen avulla osoitamme tuotteen loppukäyttäjälle olevamme ammattitaitoinen organisaatio, joka on sitoutunut noudattamaan alan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja velvoitteita. Sertifikaatit ja vaatimustenmukaisuus ovat osoitus vastuullisuudesta kumppaneita ja potilaita kohtaan. Toimitamme laadukkaita tuotteita ja laatua edistäviä ratkaisuja asiakkaiden eduksi. Laadusta tinkiminen ei ole vaihtoehto.

Tekstin kirjoittaja on Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyrityksen Mekalasi Oy:n liiketoimintapäällikkö Riikka Laukka. Mekalasi Oy:n strategia on auttaa ihmisiä kohti parempaa terveydenhuoltoa. Asiakkaan työtä helpottavat ja arvoa tuottavat ratkaisut ohjaavat Mekalasin tuote- ja palveluvalikoimaa. Esimerkiksi laadukas näytteenotto on perusta oikealle laboratoriotutkimuksen tulokselle. On tutkittu, että 46–68 %:ia laboratoriotutkimuksen tuloksen virheestä voi aiheutua pre-analytiikasta. Virheen lähteitä voivat olla mm. näytteenottajan taidot, potilaan tila, näytteenottovälineet, näytteen kuljetusolosuhteet ja varastointiaika sekä näytteen käsittely. Ihmisen toimintaa ei voi täysin standardoida, mutta kaiken muun voi. Valitsemalla parhaat mahdolliset työvälineet voidaan pienentää tuloksen epävarmuutta. Prosessin automatisointi vähentää inhimillisen virheen mahdollisuutta.