Kuvituskuva

Terveysteknologiayritykset auttavat Ukrainaa: lääkinnällisten laitteiden tarve sota-alueella on suuri

Uutiset

Ukrainan ja sen kansalaisten tilanne on vaikea. Maassa on suuri tarve lääkinnällisille laitteille ja tarvikkeille. Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritykset auttavat eri tavoin. Suuri osa yrityksistä lahjoittaa hätäalueelle tuotteita ja osa tekee myös rahalahjoituksia.

On tärkeää, että alueelle lähetettävät tarvikkeet ovat sellaisia, joita siellä todella tarvitaan ja menevät oikeaan käyttöön. Olemme toimineet näissä lähetyksissä yhteistyössä eri järjestöjen kanssa, painottaa OneMedin liiketoimintajohtaja Hanna Merikanto.

Apuna tarpeiden kartoittamisessa on käytetty erilaisten järjestöjen lisäksi suurlähetystöä sekä alan asiantuntijoita. Yrityksille on tullut avustuspyyntöjä eri tahoilta ja lahjoitukset on koottu näiden tarpeiden perusteella, koostuen erilaisista trauma-, haavanhoito- ja leikkaussalituotteistoista.

Saimme Sailab – MedTech Finland ry:n kautta Ukrainan suurlähetystön listauksen tuotteista, joita alueella tarvitaan. Olemme voineet toimittaa maahan paljon tarvittavien tuoteryhmien tuotteita yhdessä terveydenhuollon kumppaniemme kanssa, kertoo Mediq:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Marika Tiirikainen.

Sekä Tiirikainen että Merikanto pitävät arvokkaana sitä, että useat alalla toimivat yritykset ovat aktivoituneet auttamaan kriisissä. Kukin yritys ja henkilö auttavat tilanteessa omalla tavallaan ja aktiivinen keskustelu aiheesta on tärkeää.  Avun antaminen on korostanut yrityksissä työn merkityksellisyyttä entisestään ja tuonut auttamaan saapuneita ihmisiä tiiviimmin yhteen myös Suomessa.

Henkilökohtainen auttamishalu organisaatiossamme on äärimmäisen suuri, Tiirikainen kertoo.

Kuva Hanna Merikannosta ja Marika Tiirikaisesta

Hanna Merikanto ja Marika Tiirikainen.

Tällainen erittäin konkreettinen auttaminen tuntuu hyvälle ja on tärkeää yrityksemme työntekijöille, Merikanto kommentoi.

Molempien yritysten edustajien mielestä on tärkeää, että yhteistyötä tehdään erityisesti viranomaisten ja suurlähetystöjen kanssa, sillä niin voidaan varmistautua myös toimijoiden luotettavuudesta ja tarvikkeiden tarpeellisuudesta siitä, että lähetetään sellaisia tarvikkeita, joille on suurin tarve avustustahoilla. Tärkeää on myös avun hyvä koordinointi siellä, missä apua tarvitaan.