Sailab – MedTech Finland ry: seuraamme Ukrainan tilannetta

Uutiset

Sailab – MedTech Finland ry tekee töitä myös Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen ja sodan kanssa.

Yhdistys pitää tiiviisti yhteyttä jäsenyrityksiin, viranomaisiin ja terveydenhuollon hankintatoimeen. Erityisesti Sailab – MedTech Finland ry seuraa lääkinnällisten laitteiden ja in vitro -diagnostiikkaan tarkoitettujen laitteiden saatavuutta.

” Tuomitsemme hyökkäyksen jyrkästi ja ajatuksemme ovat ukrainalaisten luona.”, toteaa toimitusjohtaja Laura Hollanti. ” Samaan aikaan on tärkeää varmistaa myös Suomen terveydenhuollon toimivuus. Terveysteknologia on tässä kriittisessä roolissa.”

Suoria vaikutuksia lääkinnällisten laitteiden tai in vitro diagnostiikan saatavuuteen ei ole

Venäjällä tai Ukrainassa ei valmisteta laajamittaiseen tuontiin lääkinnällisiä laitteita (ml. ivd).  Myös maakuljetusten ja ilmakuljetusten osuus Venäjän läpi on vähäinen. Pääosa Aasian tuonnista tulee laivarahtina. Mahdolliset suorat häiriöt saatavuuteen ovat Sailab – MedTech Finland ry:n mukaan pistemäisiä ja vaikutuksiltaan vähäisiä.

Raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien osalta yhdistys tekee kartoitusta. Esimerkiksi tietyissä alkuaineissa voi olla välillisiä vaikutuksia saatavuuteen.

Vuosittaisen toimialaselvityksen mukaan yksikään Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyrityksistä ei ole venäläisomistuksessa.

Miten yritykset voivat auttaa?

On tärkeää auttaa ihmisiä suuressa hädässä sota-alueella. Sailab – MedTech Finland ry on käynyt tilannetta  ja Ukrainan tarvetta kriittisiin tuotteisiin läpi ja välittäneet tarvikelistoja yrityksiinsä.

” On upeaa ja sydäntä särkevää, miten jäsenyrityksemme (suuret ja pienet, globaalit ja kotimaiset) ovat keränneet ja toimittaneet kriittisiä tuotteita lahjoituksena hätäalueelle. Valtavia määriä.”, toteaa Hollanti.

” Pienenä yhdistyksenä emme itse suuriin lahjoituksiin tai isoihin tekoihin pysty, mutta teemme sen minkä voimme. Ehkä keskeistä on se, että olemme linkki eri tahojen välille.” Laura Hollanti jatkaa.

Sailab – MedTech Finland ry toivoo että kaikki jäsenyritykset, yhteistyökumppanit ja päättäjät olisivat yhsitykseen  matalalla kynnyksellä yhteydessä. Saatavuuden, varautumisen ja yhteisen auttamisen vuoksi.

Yhdistys jatkaa myös normaaleja töitään ja tekemistä tämänkin kriisin aikana. Esimerkiksi hankinnat ja niihin liittyen kestävä kehitys, sääntely tai uudet hyvinvointialueet ovat niistä muutamia isoja asioita. Paremman huomisen luomiseksi.

Lisätietoja

Hollanti Laura

Laura Hollanti

Toimitusjohtaja

+358 40 741 6299