Innovaatioekosysteemistä innovaatioilmastoon

Uutiset

”Terveysteknologian investointeja tutkimukseen ja kehitykseen voitaisiin kasvattaa Suomessa merkittävästi”, totesi toimitusjohtaja Laura Simik, Sailab – MedTech Finlandista THL:n HYTEairon päätösseminaarissa 1.12.2021.

Kansainväliset suuryritykset pitävät Suomea toiseksi kiinnostavimpana maana TK-toiminnan hankeille. Erityisesti yritykset arvostavat suomalaisen terveydenhuollon henkilöstön korkeaa koulutustasoa, digitalisaatiota ja teknologista osaamista, vahvaa perustaa ja esimerkiksi Findatan kaltaisia toimijoita.

Tahtoa ja vetovoimatekijöitä siis on, mutta varsinaisia hankkeita ja laajempia investointeja tehdään muihin pohjoismaihinkin verrattuna vähän.

”Suomessa puhutaan mielellään innovaatioekosysteemistä, joskus jopa paikallisesti. Itse puhuisin mieluummin laajemmin innovaatioilmastosta. ”, linjasi Simik . ”Suurimmat yrityksemme työllistävät globaalisti satoja tuhansia henkilöitä.  Entäpä jos Suomessakin suuryritykset nähtäisiin entistä vahvemmin mahdollisuutena, osaamisverkostoina ja myös suorana viennin ja  myynnin kanavana? ”

Yritysten mielestä TK-toimintaa ja innovaatioiden markkinoille pääsyä Suomessa hidastavat muun muassa SOTE-uudistuksen viivästykset, terveydenhuollon organisaatioiden tai muiden toimijoiden päätöksentekoprosessien hitaus globaaliin yritystoimintaan verrattuna sekä julkisten hankintojen ohjaaminen (halvalla) hinnalla.

” Kun puhutaan innovaatioilmaston rahoituksesta, olisi laitettava myös julkinen raha työhön. Mitä jos julkisiin hankintoihin käytettyjä miljardeja alettaisiinkin hyödyntää kysyntälähtöisen innovaatiopolitiikan instrumenttina? Se vahvistaisi myös uusien tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Oli kyse sitten roboteista, ikäihmisten muista palveluista tai kaikesta siitä mitä huipputeknologia terveydenhuoltoomme ja hyvinvointiimme voisi vieläkin vahvemmin tuoda.”, pohti Simik.

Hyteairon päätöstilaisuus pidettiin webinaarina. Siinä esitetyt materiaalit löytyvät: https://thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri/-/event/8099031