Webinaari 14.10.: terveysteknologia rintasyövän diagnosoinnissa ja hoidossa

Uutiset

Terveyskirjaston mukaan rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 suomalaisnaista. Lisäksi rintasyövän esiasteita (intraduktaalinen karsinooma, DCIS) todetaan yli 600 naisella. Miehillä rintasyöpä on harvinainen, ja uusia tapauksia todetaan vuosittain 25–30.

Terveysteknologia on suuressa roolissa tutkimuksissa, rintasyövän toteamisessa ja myös hoidossa sekä esimerkiksi mahdollisen poistetun rinnan korjauksessa.

Kaikki syövästä -sivusto tuo tämän esiin seuraavasti:

Jos rinnassa on kyhmy, lääkäri tutkii rinnan ja lähettää potilaan röntgenkuvaan, jota kutsutaan mammografiaksi. Jos mammografian perusteella epäillään syöpää, tehdään tarvittaessa kaikututkimus (ultraäänitutkimus).

Erityistilanteissa rinta voidaan tutkia magneettikuvauksella. Näiden tutkimusten yhteydessä kyhmystä otetaan tarvittaessa neulanäyte tai kudospala, jonka avulla varmistetaan, onko kyse pahanlaatuisesta muutoksesta.

Todetun rintasyövän hoidon valinta ja potilaan ennuste riippuvat kasvaimen levinneisyydestä, joka ilmaistaan levinneisyysluokittelun tai TNM-luokituksen avulla. Rintasyöpä jaetaan kolmeen erilaistumisasteeseen (gradus 1–3) mikroskooppisen löydöksen mukaan.

Rintasyövän hoito koostuu usein leikkauksesta, sädehoidosta ja lääkehoidosta. Syövän ominaisuuksien ja levinneisyyden perusteella potilaalle suositellaan kaikkia hoitoja tai vain osaa. Leikkauksia on erityyppisiä. Lääkehoidon osalta esimerkiksi keskuslaskimokatetrin käyttö voi helpottaa potilaiden elämää.

Rinnan korjausleikkaus eli rekonstruktio tehdään yleensä vasta kahden vuoden kuluttua rintasyövän hoidosta. Joskus se voidaan tehdä heti rinnanpoiston yhteydessä, jos syövän uusiutumisen riski on hyvin pieni. Myös rinnan korjausleikkauksia on erityyppisiä. Lymfaterapialla voidaan hoitaa ihonalaista käden turvotusta (lymfaödeema), jota voi ilmetä rintasyöpäleikkauksen ja sädehoidon jälkeen.

Rintasyövän ennuste on jatkuvasti parantunut, kun syöpä todetaan aiempaa aikaisemmin ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet. Tällä hetkellä rintasyöpäpotilaiden viisivuotisennuste on 91 prosenttia. Heistä valtaosa parantuu kokonaan. (Lue täältä  Kaikki Syövästä -sivuston koko artikkeli).

Terveysteknologia rintasyövän diagnosoinnissa ja hoidossa -webinaari 14.10.2021 kello 14.00. Katso  ohjelma, lisätiedot ja tilaa tapahtumalinkki/tallenne  täältä: https://www.sailab.fi/tapahtumat/rintasyopa/

Webinaari pureutuu siihen miten terveysteknologia voitaisiin vielä entistäkin vahvemmin hyödyntää,  jotta yhä useamman ihmisen syöpä todettaisiin nykyistäkin aiemmin, mitä uutta tarvittaisiin ja miten hoitopolkua voitaisiin kehittää.  Webinaari on kaikille asiasta kiinnostuneille avoin ja maksuton.