Diabetesliitto ja Sailab – MedTech Finland: “Diabeteksen hyvä hoito säästäisi miljoonia”

Diabetesliitto ja Sailab – MedTech Finland: “Diabeteksen hyvä hoito säästäisi miljoonia”

Uutiset

TIEDOTE 28.10.2021

Sijoitus diabeteksen hyvään hoitoon säästäisi miljoonia, toteavat Suomen Diabetesliitto ja Sailab – MedTech Finland ry.

Järjestöt tarjoavat säästöjen avaimiksi diabetesten ja sen riskien tunnistamista ajoissa, tehokasta ohjausta ja seurantaa, ja yhä enemmän nykytekniikan suomia mahdollisuuksia.

”Diabeteksen hoidon suorien kustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on 15 prosenttia. Vähintään kaksi kolmannesta menoista koituu vältettävissä olevien komplikaatioiden hoidosta. Terveysteknologia on merkittävässä roolissa diabeteksen diagnosoinnissa, hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa ja diabetekseen liittyvien lisäsairauksien tunnistamisessa ja hoidossa”

Sailab – MedTech Finlandin toimitusjohtaja Laura Simik sanoo.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Kuntapäättäjille jää edelleen suuri vastuu varsinkin tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, muistuttavat järjestöt.

”Sote-uudistus ei ratkaise kaikkea, se keskittyy ensisijaisesti sairauksien hoitoon. Diabeteksen ehkäisyssä tarvitaan laajasti keinoja, jotka lisäävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Kunnalle on myös vetovoimatekijä luoda terveellistä elämää ja hyvää arkea tukevia ympäristöjä”,

Diabetesliiton toiminnanjohtaja Juha Viertola toteaa.

Tyypin 2 diabetes on jatkuvasti lisääntyvä kansansairaus. Suomessa on arviolta jo 500 000 diabetesta sairastavaa. Tunnistamaton tai huonosti hoidettu diabetes aiheuttaa suuria kustannuksia julkiselle terveydenhuollolle. Vaikeat tapaukset kuormittavat kallista erikoissairaanhoitoa runsaasti, ja menetetyt työvuodet aiheuttavat vielä suurempia kustannuksia, muistuttavat järjestöt.

Diabetesliitto ja Sailab järjestävät syksyn 2021 aikana kuntapäättäjille webinaareja, joissa kuntapäättäjiä kannustetaan luomaan säästöjä diabeteksen hyvällä hoidolla ja terveyttä edistävillä arkiympäristöillä.

Lisätietoja:

  • Toiminnanjohtaja Juha Viertola, Suomen Diabetesliitto ry
    puh. 050 64 222, juha.viertola(at)diabetes.fi
  • Toimitusjohtaja Laura Simik, Sailab – MedTech Finland ry
    puh. 040 741 6299, laura.simik(at) sailab.fi

Sailab – MedTech Finland ry:n tavoitteena on, että potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille voidaan tarjota turvallisia, laadukkaita ja innovatiivisia terveysteknologian ratkaisuja ja niihin liittyviä palveluita, joilla jokaisesta eurosta saadaan enemmän terveyttä.