Osallistu kyselyyn eurooppalaisen terveysdata-avaruuden infrastruktuurin kustannuksista

Osallistu kyselyyn eurooppalaisen terveysdata-avaruuden infrastruktuurin kustannuksista

Uutiset

Terveysdatan hyödyntäminen on erittäin tärkeää myös terveysteknologian tutkimukselle ja kehittämistyölle. Sailab -MedTech Finland ry vahvistaa työtään myös tällä saralla. Juuri oikeaan aikaan.

Euroopan komissio kutsuusidosryhmiä osallistumaan tutkimukseen, jossa selvitetään eurooppalaisen terveysdata-avaruuden (EHDS) digitaalisen infrastruktuurin ja dataekosysteemin tunnistettujen vaihtoehtojen kustannustehokkuutta. (linkki kyselyyn)

Sailab -MedTech Finland ry kannustaa jäsenyrityksiään osallistumaan pikaisesti kyselyyn ja antamaan näkemyksiään dataekosysteemin kehittämiseksi. Komission kyselyn DL on jo 3.9.2021, mutta työ aiheen parissa jatkuu.

EU-komission kyselytutkimuksen tavoitteena on:

  1.  tunnistaa, luonnehtia ja arvioida jokaisen vaihtoehdon vaikutusta EHDS:n digitaaliselle infrastruktuurille ja dataekosysteemille kuin myös määrittämään sen kustannustehokkuutta terveystiedon toisiokäytöille;
  2. tunnistaa, luonnehtia ja arvioida jokaisen vaihtoehdon vaikutusta EHDAB:n (European Data Authorisation Body) digitaaliselle infrastruktuurille kuin myös määrittää sen kustannustehokkuutta terveystiedon toisiokäytöille;
  3. tunnistaa, luonnehtia ja arvioida vaihtoehtoja sähköisten terveyspalvelujen digitaalisen palveluinfrastruktuurin (eHDSI) kehitykselle kuin myös määrittää sen kustannustehokkuutta terveystiedon ensisijaisille käytöille.

Eurooppalaisen terveysdata-avaruuden tavoitteena on parantaa erilaisten terveystietojen vaihtamista, yhdenmukaisuutta ja saatavuutta (sähköiset terveyskertomukset, genomidata, potilasrekisteritiedot jne.).

Sillä halutaan tukea terveydenhuollon tarjoamista (tietojen ensisijainen käyttö) sekä terveysalan tutkimusta ja terveyspolitiikan laadintaa (toissijainen käyttö).

Kutsussa nostetaan esille yhtenä rajat ylittävän digitaalisen terveydenhuollon tarjoamisen huolenaiheena terveydenhuollon toimijoiden ja potilaiden pääsy ja mahdollisuus jakaa relevantti terveystieto, joka on säilytettynä erilaisissa laitteissa ja terveyskertomuksissa/rekistereissä.
Lisätietoa EHDS:tä löytyy täältä.

Mikäli haluatte keskustella terveystiedon hyödyntämisestä, toisiolaista tai terveydenhuollon digitalisaatiosta, olettehan yhteydessä aku.turppo@sailab.fi

Liitteet

DGSANTE_EHDS_Tietosuojaseloste

dgsante-ehds-privacystatementsurveyinfrastructurestudy.pdf, 266 kt

Lataa

DGSANTE_EHDS_Kutsu

dgsante-ehdsinvitationletter.pdf, 279 kt

Lataa