Jonin ei uskottu enää koskaan kävelevän – uusi ortoosi palautti kävelykyvyn

Jonin ei uskottu enää koskaan kävelevän – uusi ortoosi palautti kävelykyvyn

Uutiset

Joni Koskela loukkaantui lasketteluonnettomuudessa neljä vuotta sitten. Lääkärin arvio vamman vakavuudesta pysäytti. Aina paljon liikkuneen Jonin ei uskottu enää selkäydinvamman jälkeen nousevan pyörätuolista omin jaloin.

 

– Onnettomuuden jälkeen vuoden päivät vierähtivät eri sairaaloissa Ylivieskassa ja Oulussa. Vietin pitkän jakson esimerkiksi OYSin kuntoutusosastolla. Siellä harjoittelin fysioterapeutin opastuksella, Joni kertoo.

Fysioterapian harjoitteista ei kuitenkaan saatu toivottua apua ja hyötyä. Etenkään spastisen jalan kuntoutus ei tuntunut edistyvän. Spastisuudella tarkoitetaan lihasjänteyden lisääntymistä, joka johtuu keskushermoston vauriosta. Sen oireita voivat olla esimerkiksi raajojen jäykkyys ja tahattomat liikkeet.[1] Spastisuuden lisäksi jalan lihasvelttous oli kävelyn näkökulmasta merkittävä haaste.

– Jossain vaiheessa aloin harjoitella enemmän itsenäisesti. Urheilullinen tausta ja intohimo treenata lujaa toivat kaivatun tuloksen yksin harjoitellessa. Itsenäinen harjoittelu oli palkitsevaa, ja tuntui jonkinlaiselta käännekohdalta kuntoutusprosessissa, Joni mainitsee.

Harjoittelun edistyessä Joni otti myös yhteyttä Respecta Oy:n jalkaterapeuttiin ja ortoosiratkaisujen asiantuntijaan Ville Nivalaan, jonka tunsi entuudestaan harrastusten kautta.

– Kysyin Villeltä, olisiko hänellä tiedossa ratkaisua, jonka pääsisin vielä joskus kalastaessa koskeen seisomaan, Joni muistelee.

Ville Nivalan mukaan Jonin jalan spastisuus oli tässä vaiheessa asettunut maltilliseksi.

– Lihasvelttous sääressä, pohkeessa ja etu- sekä takareidessä olivat kuitenkin huomattavat. Täten tasapainoinen pystyasento, saati luonnollinen kävely, ei ollut mahdollista, Ville kertoo.

Ville tulikin vierailemaan Jonin luokse. Alkoi näyttää siltä, että Jonille sopisi mikroprosessiohjatun polvinivelen sisältävä ortoosi, jonka avulla pääsee kävelemään lähes samaan tapaan kuin ennen selkäydinvammaa. Ottobockin C-Brace-ortoosi toi kaivatun tuen polven kohdalle. Kyseinen ortoosi on suunniteltu erityisesti neurologisille käyttäjille, joilla on alaraajassa heikkoutta myös reiden ojentajalihaksissa.

– Kerran pyörätuolista ylös päästyäni sen käyttö on loppunut oikeastaan kokonaan, Joni kertoo.

Joni sai ortoosin käyttöönsä huhtikuun lopussa 2021. Jo muutaman viikon ortoosia käytettyään hän oli päässyt eroon suurimmasta osasta kivuista.

– Kävellessä ryhti pysyy hyvänä, ja pystyn käyttämään tasapuolisesti kehon molempia puolia. Etenkin jatkossa, kun voin kävellä yhä pidempiä matkoja, lihakset vahvistuvat entisestään.

Joni kokee ortoosin parantaneen merkittävästi sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Lisäksi hän näkee ortoosin saamisen hyödylliseksi myös laajemmin terveydenhuollon ja yhteiskunnan kannalta.

– Älyteknologiaa sisältävät ortoosit eivät ehkä ole halpoja, mutta asia näyttäytyy eri tavalla, kun katsotaan esimerkiksi kymmenen tai viiden vuoden päähän. Millaiset terveydenhuollon kulut siinä ajassa aiheutuisi, jos joutuisin pyörätuolissa istuvana käyttämään enemmän terveydenhuollon palveluita? Joni pohtii.

Joni kertoo ortoosin saamisen vaatineen melko paljon itsenäistä selvittelyä esimerkiksi siitä, mikä tai mitkä tahot voisivat osallistua kustannuksiin.

– Harvalla ihmisellä on tuosta vain varaa laittaa omaa rahaa arvokkaaseen ortoosiin. Itse ortoosin toimittaneen yrityksen kanssa yhteistyö on sujunut mainiosti. He ovat kyselleet säännöllisesti, kuinka ortoosin käyttö on sujunut. Uskon, että Suomessa on paljon muitakin kaltaisiani ihmisiä, jotka voisivat hyötyä tällaisesta ratkaisusta. Siksi näen, että ortoosien saamista käyttöön olisi tärkeää helpottaa, Joni mainitsee.

Joni kiittää myös työnantajaansa joustavuudesta ja kannustavuudesta kuntoutusprosessin aikana.

– Työnantajan suhtautumisella voi olla valtava merkitys kuntoutuvan ihmisen hyvinvoinnille ja myös kuntoutuksen onnistumiselle. Oma työnantajani on toiminut tässä mielestäni erittäin hyvin, hän kertoo.

Jonilla on nyt edessään loukkaantumisen jälkeen ensimmäinen kesä, jona hän pystyy kävelemään. Se mahdollistaa paluun usean vanhan harrastuksen pariin.

– Suunnitelmissa on muun muassa viikon kalareissu. Siellä viimeistään ortoosi pääsee niin sanotusti oikeisiin töihin. Katsotaan, miten sen kanssa erämaassa pärjäilee, Joni toteaa.

 

[1] Terveyskylän Kuntoutumistalo (2018). Spastisuus. (Luettu 1.6.2021).