Onko kunnilla varaa investoida terveyden heikentämiseen?

Uutiset

Julkisessa keskustelussa tuntuu hämärtyvän sosiaali- ja terveydenhuollon tärkein tavoite – terveyden ja hyvinvoinnin tuottaminen ihmisille. Se ei saisi olla säästäminen, mikä tapahtuu kansanterveyden kustannuksella. Etenkään, kun korona on luonut yhteiskuntaamme mittavan hoitovajeen.

Osassa Suomen kunnista diabeetikko ei saa insuliinipumppua, koska yksittäistä laitetta pidetään kalliina. Kotihoidon teknologiaa vieroksutaan, kun ei ole varaa investoida säästöihin. Immunoterapiset syöpähoidot eivät ole potilaiden ulottuvilla, koska hintalappu on liian kova.

Uusien, vaikuttavien ratkaisujen markkinoille pääsy on meillä vaikeampaa kuin muualla Euroopassa. Vaikuttavuudesta ei olla valmiita maksamaan, koska sitä ei kyetä laskemaan. Myöskään tutkimukseen ja tuotekehitykseen ei panosteta, koska asiantuntijoilla ei ole aikaa.

Kysymys, joka on syytä esittää: onko meillä Suomessa todella varaa laittaa rahaa siihen, että kansanterveys heikkenee? Onko meillä varaa olla ottamatta Suomessa kehitettyjä innovaatioita käyttöön, kun niillä voidaan osoittaa olevan paitsi terveysvaikutusta, myös positiivista kustannusvaikutusta.

Tai toisaalta, onko meillä varaa siihen, että miljoonien eurojen investoinnit jäävät saamatta, jos Suomi ei vain enää ole kansainvälisiä tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeja haastavammaksi muodostuvan toimintaympäristön vuoksi

Ajatellaanpa vielä sitä diabeetikkoa: mikäli hoitohoitotasapaino heittelee, kasvaa myös liitännäissairauksien riski. Tarvitaan entistä useampia käyntejä terveydenhuollossa, mahdollisesti uusia tutkimuksia ja raskaampaa hoitoa. Ikääntyneiden hoidossa henkilökunta uupuu, kun väkeä on liian vähän. Syöpäpotilaiden varhainen diagnosointi kärsii ja hinta maksetaan usein ihmiseläminä.

Kyse on aina ihmisten elämästä; hyvinvoinnista ja terveydestä. Sen tulee olla tavoite, johon investoidaan ja jonka vaikuttavuutta seurataan.

 

Sailab – MedTech Finland ry, Laura Simik, toimitusjohtaja

Lääketeollisuus ry, Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja

Terveysteknologia ry, Saara Hassinen, toimitusjohtaja