Huijausyrityksiä ja -tuotteita liikkeellä

Uutiset

COVID-19-tilanne on luonut epävarmuutta terveysteknologian saatavuuden osalta. Tämä epävarmuus on synnyttänyt valitettavan ilmiön, jossa sekä yrityksiä että sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita ja jopa viranomaisia lähestytään erilaisin huijausviestein ja -tuottein.

Muutamia esimerkkejä huijausviesteistä ja -tilanteista, joita on saatettu Sailab ‒ MedTech Finland ry:n tietoon:

  • esimerkiksi etumaksua pyytävät yritykset, joita ei tarkemmin tarkasteltuna ole olemassakaan
  • väärennetyt tuotteet, joissa hyödynnetään luotettavan valmistajan/toimittajan tuotetietoja ja -standardeja
  • vakiintumaton toimija/toiminimi pyrkii myymään erilaisia tuotteita erikoisin ehdoin ‒ jopa mustan pörssin kauppaan rinnastettavat tilanteet

Lisäksi on hyvä varmistaa, mihin käyttötarkoitukseen tarjottu tuote on soveltuva. Osalla vakiintumattomista toimijoista tavoite on erittäin hyvä, mutta he eivät silti tunne toimialan ja sen tuotteiden vaatimuksia ja standardeja. Tukesin mukaan koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt/tahot, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

Myös hengityksensuojainten kohdalla on hyvä muistaa Tukesin ohjeet. Hengityssuojaimet ovat henkilönsuojaimia. Henkilönsuojaimia koskee EU:n henkilönsuojainasetus (EU)2016/425. Henkilönsuojaimien pitää olla sitä koskevien terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukainen. Vaatimukset täyttyvät, jos hengityksensuojain on suunniteltu, valmistettu ja varustettu sitä koskevien yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti. Esimerkkejä hengityksensuojaimista ovat standardin EN 149 mukaiset suodattavat puolinaamarit, joilla on kolme tehokkuusluokkaa: FFP1, FFP2 ja FFP3. Näitä suojaimia käytetään paljon aerosoleina ilmassa esiintyviä mikrobeja vastaan.

On hyvä huomioida, että henkilönsuojainten turvallisuusvaatimuksia on lievennetty koronaviruspandemian ajaksi. Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi asiasta 31.3. Henkilönsuojaimia on väliaikaisesti mahdollista myydä myös ilman CE-merkkiä. Suojaimien tulee kuitenkin täyttää Euroopan Unionin suojausasetuksessa määritellyt terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Sailab ‒ MedTech Finland ry suosittelee jäsenyrityksiään ja sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita toimimaan seuraavasti:

  • varmistathan esimerkiksi taustatiedot tutkimalla, että toimittaja on luotettava
  • jos olet epävarma tuotteen aitoudesta tai alkuperästä, ota yhteyttä valmistajaan/maahantuojaan
  • selvitäthän toimittavalta yritykseltä, että tuotteet täyttävät terveys- ja turvallisuusvaatimukset
  • mikäli epäilet rikosta tai joudut sellaisen kohteeksi, ilmoitathan tästä viipymättä poliisille
  • lisäksi on hyvä tiedottaa sekä Fimeaa että Tukesia mahdollisista epäselvyyksistä