Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkein tapa ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita
Kuva: Berner Oy

Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkein tapa ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita

Uutiset

Sairaalaympäristöjen puhtaus on merkittävä potilasturvallisuuteen vaikuttava asia. Alle kolmasosa hoidon tai hoivan aikana alkaneista infektioista tarttuu potilaan ulkopuolelta. Käsihygieniasta huolehtiminen on tartuntojen ehkäisemisen tärkeimpiä keinoja.

Erilaisten epidemioiden ja pandemioiden aikana muun muassa desinfektioaineiden ja kasvosuojien kysyntä kasvaa.

‒ Epidemioiden ja pandemioiden aikana toimittajien tärkeä tehtävä on huolehtia siitä, että suomalainen terveydenhuolto saa tarvittavat suojaukseen ja puhdistamiseen liittyvät tuotteet. Tämän turvaamiseksi saatetaan joutua hetkellisesti rajoittamaan esimerkiksi apteekkeihin toimitettavia tuotteita. Kotimaassa sijaitseva tuotanto varmistaa kuitenkin sen, että suomalainen terveydenhuolto on muun muassa käsihuuhteiden suhteen melko omavarainen, mainitsee Berner Oy:n liiketoimintajohtaja Pauliina Bovellan.

Alle kolmasosa hoitoon liittyvistä infektioista tarttuu potilaan ulkopuolelta

Sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon tiloissa hygieniasta huolehtiminen suojaa potilaita hoitoon liittyviltä infektioilta. Hoitoon liittyvät infektiot, joista usein käytetään käsitteitä sairaalainfektiot, saavat alkunsa potilaan hoidon tai hoivan aikana. Infektion aiheuttajana on useimmiten joko virus tai bakteeri. Tyypillisimmin aiheuttaja on potilaan oma luontainen bakteeri, jonka potilas on tuonut mukanaan sairaalaan.

Alle kolmasosa hoitoon liittyvistä infektioista tarttuu potilaan ulkopuolelta, useimmiten kosketustartuntana hoitajien kautta[1]. Vain joka kahdeskymmenes infektio on seurausta sairaalassa meneillään olevasta infektioepidemiasta, jossa sama taudinaiheuttaja leviää useisiin potilaisiin. Näissä epidemioissa korostuvat virusten aiheuttamat infektiot, kuten helposti tarttuvat influenssa- ja norovirukset.

Harva hoitoon liittyvä infektio saa alkunsa pisaratartuntana. Pisaratartuntana voivat kuitenkin tarttua useat hengitysteiden virusinfektiot, kuten osa influenssatartunnoista ja uusi koronavirus 2019-nCoV[2]. Käsien huolellinen puhdistaminen ja desinfioiminen ennen ja jälkeen potilaiden koskemisen on myös sairaaloissa tärkein yksittäinen tapa ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita.


Osa desinfektiotuotteista on lääkinnällisiä laitteita

    • CE-merkittyjä, eli lääkinnällisiksi laitteiksi luettavia desinfektioaineita tulee käyttää, kun desinfioidaan lääkinnällisiä laitteita, kuten neuloja tai stetoskooppeja, tai puhdistetaan potilaan ihoa ennen lääketieteellistä toimenpidettä.
    • Valmistajan määrittämä käyttötarkoitus määrittelee sen, luetaanko desinfektioaine CE-merkinnän vaatimaksi lääkinnälliseksi laitteeksi vai biosidiksi.
    • Käsihuuhteilla ei lähtökohtaisesti ole CE-merkintää. Niitä koskevat EU:n biosidiasetukset, joiden toimeenpanoa Suomessa valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltuja desifektioaineita valvoo muiden lääkinnällisten laitteiden tapaan Fimea.
    • Desinfektioaineille on olemassa EU-tasoisia standardoituja tehotestejä. Niillä testataan tuotteiden tehoa sieniä, bakteereja ja viruksia vastaan. Viruksia voidaan testata eri tasoilla, joista matalin taso kattaa vaipalliset virukset. Koronavirukset ovat yleensä vaipallisia, ja ne ovat helposti tuhottavissa etanolilla ennen niiden siirtymistä ihmiskehoon.

Berner Oy:n Berner Pro -liiketoimintayksikkö maahantuo ja valmistaa lukuisia terveysteknologisia ratkaisuja, joista suuri osa liittyy leikkaussalien varustamiseen ja puhtaanapitoon. Valikoimaan kuuluu myös biosideiksi luokiteltavia käsihuuhteita. Suomessa tuotteita valmistetaan Berner Oy:n Heinäveden-tehtaalla.

 

[1] Terveyskirjasto: Hoitoon liittyvät infektiot, 24.2.2020

[2] Tays: Erityistä huomiota vaativat tartuntataudit, 24.2.2020