Terveydenhuollossa pitäisi siirtyä mittaamaan terveysvaikutuksia per käytetty euro

Terveydenhuollossa pitäisi siirtyä mittaamaan terveysvaikutuksia per käytetty euro

Uutiset

Joona Keränen toimii apulaisprofessorina ja asiakasarvotutkijana RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) –yliopistossa, Australiassa. Yliopiston päätutkimusalueita ovat erityisesti design, teknologia, innovaatiot, terveys ja hyvinvointi, sekä ympäristöön ja kestävyyteen liittyvät teemat

Terveydenhuollon tulisi ensisijaisesti pystyä tuottamaan arvoa potilaille Keräsen mukaan. Tätä arvoa tulisi mitata (pitkäaikaisina) terveysvaikutuksina per käytetty euro.

Arvon tuottamisen osalta Suomessa julkinen hankinta ja siihen liittyvät toiminnat ovat keskeisessä roolissa. Terveysteknologiaa myyvien ja ostavien yritysten ja organisaatioiden pitäisi pystyä paremmin ymmärtämään, arvioimaan, ja mittaamaan eri ratkaisujen mahdollistamia terveysvaikutuksia potilaille, sekä näiden yhteyttä parantuneisiin liiketoimintavaikutuksiin, eikä pelkästään tuotettujen palveluiden hintaa tai hankintakustannuksia.

”Usealla eri toimialla ollaan yhä enemmän siirtymässä kohti erilaisia arvo- tai suorituskykypohjaisia sopimusmalleja, missä sekä toimittaja- että asiakasyritys pyrkivät yhdessä seuraamaan ja optimoimaan asiakkaan realisoimia liiketoimintavaikutuksia”, Keränen toteaa.

Tällöin asiakas maksaa lopputuloksista, eikä toimitetuista palveluista tai teknologiasta. Terveydenhuollossa vastaava toimintamalli sitouttaisi arvoketjun toimijoita suunnittelemaan paremmin yhteensopivia kokonaisratkaisuja, sekä optimoimaan potilaiden hyvinvointia yksittäisten toimijoiden tuloksen sijaan, tiivistää Keränen.

Joona Keränen, Associate Professor, RMIT-yliopisto, Australia. Asiakasarvotutkija, B2B-markkinoinnin asiantuntija, ja projektijohtaja, on yksi Sailab -MedTech Finland ry:n pääpuhujista Terveydenhuollon valtakunnallisessa hankintaseminaarissa 29.10.2019 Finlandia-talolla.