Merivaaran Q-Flowlle teollisen muotoilun Fennia Prize Grand Prix

Uutiset

Suomalaisen terveysteknologiayhtiö Merivaara Oy:n suunnittelemalle ja valmistamalle leikkaussalivalaisimelle on myönnetty yksi Suomen merkittävimmistä muotoilualan tunnustuksista Fennia Prize Grand Prix -pääpalkinto. Q-Flow -valaisin on esillä yleisölle avoimessa palkintonäyttelyssä 20.1.–12.2.2017, minkä jälkeen se jatkaa kiertueelle Rovaniemen Arctic Design Weekiin.

Tuomariston mukaan palkitussa leikkaussalivalaisimessa on huipputekniikan ja muotoilun yhdistelmällä saavutettu sekä selviä hyötyjä sairaalan henkilökunnalle ja potilaille että kilpailuetua ja erottuvuutta yritykselle itselleen. Tuote on näkemyksellinen ja testattu uutuus hyvin kilpailuille kansainvälisille markkinoille.

Merivaara on jo vuosien ajan hyödyntänyt muotoilua tuotekehityksessään. Q-Flown suunnitteluun osallistuivat Merivaaran oman tuotekehitystiimin lisäksi joukko suomalaisia asiantuntijayrityksiä, muiden muassa suunnittelutoimisto Seos Design Oy ja vaativien tilojen sisäilmaratkaisuihin erikoistunut Halton Oy.

”Valaisin on muotoiltu niin, että ilma pääsee virtaamaan mahdollisimman vapaasti. Epätoivottu, haitallisten partikkeleiden määrää lisäävä turbulenssi vähenee ja leikkausalue pysyy paremmin steriilinä. Kaikki tarpeeton on poistettu, eikä vaikeasti puhdistettavia rakoja ole. Kosketusnäytöllinen käyttöliittymä on yksinkertainen ja muotoilultaan ja toiminnallisuuksiltaan yhtenevä yrityksen muiden tuotteiden kanssa. Lisäksi valaisin heijastaa valokeilan ja -voimakkuuden säätöalueet leikkauspöydälle, joten leikkaussalihenkilökunnan ei tarvitse nostaa katsettaan potilaasta ja työskentelyergonomia paranee”, kertoo Seos Designin luova johtaja Pekka Kumpula.

Q-Flow kuuluu Merivaara Fluent -leikkaussalikonseptiin, joka sisältää älykkäitä ratkaisuja leikkaussaleihin. Konseptin keskeinen osa on intuitiivinen käyttöliittymä leikkaussaliolosuhteiden, laitteiden ja kuvantamisen hallintaan, mikä auttaa henkilökuntaa keskittymään potilaan hoitoon. Q-Flown käytettävyyttä ja muotoilua on hiottu yhdessä useiden kirurgien kanssa.

”Suunnittelun alkuvaiheessa haimme valaisimelle optimaalisinta mahdollista muotoa 3D-virtaussimulaatioiden avulla. Donitsimaisen muodon saaneen valaisimen prototyypin toimivuutta testasimme älykkään leikkaussaliratkaisun demotilassa toteutetussa leikkaussimulaatiossa. Saliin luotiin todellista leikkaustilannetta jäljittelevä asetelma. Näin saimme selkeää evidenssiä siitä, miten ilmavirrat käyttäytyvät perinteisesti muotoillun ja uuden valaisimen ympärillä. Ero on merkittävä.”, sanoo Merivaaran tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen.

Fennia Prize on yksi Suomen merkittävimmistä muotoilukilpailuista. Sen järjestävät Design Forum Finland, Fennia-konserni, Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus. Kilpailun juryyn kuuluivat Antti Kuljukka Fenniasta, Ramia Mazé Aalto-yliopistosta, Anna Lauttamus-Kauppila Patentti- ja rekisterihallituksesta, Sami Niemelä Nordkappista, Jani Niipola Kauppalehdestä, Antti Salminen Tekesistä, Piritta Winqvist LINK Design and Developmentista sekä Petteri Kolinen Design Forum Finlandista. Fennia Prize 2017 on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoa:
tuotekehitysjohtaja Jyrki Nieminen, puh. +358 40 843 9755
markkinointi- ja viestintäjohtaja Josefin Hoviniemi, puh. +358 40 680 3993