Kannatusjäsenyydet yhdistyksissä
Miten tulee menetellä, kun erilaiset yhdistykset tarjoavat vastikkeellista kannatusjäsenyyttä terveysteknologiayrityksille? Esimerkiksi mainosyhteistyötä tai muuta näkyvyyttä vastaan.
Miten tulee menetellä, kun erilaiset yhdistykset tarjoavat vastikkeellista kannatusjäsenyyttä terveysteknologiayrityksille? Esimerkiksi mainosyhteistyötä tai muuta näkyvyyttä vastaan.
Terveysteknologian eettisen valvontakunnan suositus: kannattajajäsenmaksuista markkinointisopimuksiin
Terveysteknologian eettinen valvontakunta katsoo, että kannattajajäsenmaksujen sijaan tulee siirtyä käyttämään niitä yhteistyön malleja, joista nyt on laadittu selvät ohjeet Terveysteknologian eettisessä ohjeessa.
Tästä syystä Terveysteknologian eettinen valvontakunta suosittelee, että yritykset eivät enää jatkossa toteuta yhteistyötä kannatusjäsenyyden muodossa. Yritysten on hyvä siirtyä läpinäkyvyyden periaatteen mukaisiinnmarkkinointi- ja yhteistyösopimuksiin sekä käytäntöihin, jotka täyttävät Terveysteknologian eettisen ohjeen periaatteet ja vaatimukset.
Kannatusjäsenyys yhdistyksissä
Yhdistykseen kannattavaksi jäseneksi voidaan yleensä hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Yhdistyksen kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää yleensä yhdistyksen kokous. Jotta kannatusjäsenyys eroaa esimerkiksi vastikkeettomasta rahankeräyksestä, kannattavilla jäsenillä on usein esimerkiksi pääsy jäsenlehteen, alennettu osallistumismaksu koulutuksiin tai läsnäolo-oikeus yhdistyksen kokouksissa. Kannatusjäsenillä ei kuitenkaan ole keskeisiä jäsenoikeuksia kuten äänioikeutta.
Avoimuuden ja läpinäkyvyyden vuoksi kannatusjäsenyyttä ei tulisi tarjota vastikkeellisena (mainostila, näkyvyys tms), vaan tällöin kyseessä tulisi olla markkinointiyhteistyö.
Kampinkuja 2
00100 Helsinki