Vedessä kuin kotonaan

Tarinat

Sauli Suominen päätti, ettei anna avanteen jarruttaa aktiivista elämää. Hengenpelastaja hyppää uima-altaaseen pari kertaa viikossa ja opettaa lapsia omassa elementissään.

– Uidessa on vain vesi ja minä, kuvailee Sauli Suominen, 43, rakasta harrastustaan. Suominen ui myös lastensa kanssa ja opettaa pieniä hengenpelastuskerholaisia vesitekniikan saloihin. Hengenpelastusliiton tehtävissä hän kouluttaa toisinaan myös varusmiehiä.

Fyysinen laji vaatii keneltä tahansa paljon, mutta avanneleikatulta hiukan vielä enemmän. On oltava sinut sen kanssa, että tämä hoitomuoto näkyy uimahallissa ulospäin ja että raskaimpien koulutustilanteiden kohdalla täytyy varoa vatsanseutua.

Suomisen leikkauksesta on kolme vuotta.

– Hengenpelastusharrastus voimaannuttaa ja vapauttaa. Aluksi oli kova tarve näyttää itselle, että voin tehdä mitä vain, mutta nyt pelko kykenemättömyydestä on hellittänyt.

Sauli Suominen on kertonut suolistosairaudestaan ja sen hoidosta julkisuudessa muun muassa videobloginsa kautta ollakseen vertaistukena muille.

– En löytänyt ikäisiäni miehiä kertomaan asioista ja ajattelin, että nyt voisin itse olla jollekin se tukihenkilö. Olen saanut puheluita ja viestejä, se on mukavaa.

Tukea toisista

Suominen kiittää kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia lujasta osaamisesta. Erityiskiitos menee sairaalan gastrotiimille, kirurgille, inkontinenssihoitajalle ja avannehoitajalle, joiden kanssa voi keskustella kaikesta ja miettiä käytännön asioita, kuten sopivinta sidosta. Ensimmäinen vaihtoehto leikkauksen jälkeen ei ollut paras, mutta kupera pohjalevy sopi Suomiselle hyvin.

– Avanteen hoitotoimenpiteet vievät yhteensä muutaman tunnin viikossa, mutta aiemmin wc-asiat veivät viikosta vähintään parikymmentä tuntia. Tämä hoito on parantanut tilannetta merkittävästi. Nyt keskitytään kipuihin, joita leikkaus ei kokonaan poistanut.

Suominen ei koe joutuneensa luopumaan avanteen takia mistään. Lähellä ovat perhe, parisuhde ja hyvät ystävät, töihinpaluu nuorten mielenterveyttä tukemaan on käsillä. Jos sporttinen mies ei liiku uiden, hän autoilee.

Laadukkailla hoitotarvikkeilla ja niiden kehittämisellä on Sauli Suomisen mukaan iso merkitys avanteen kanssa elämisessä. Tarvitaan tarkkuutta, tehoa ja varmuutta, jotta iho ja ihminen sen sisällä voivat hyvin.

– Voin uida hyvän pohjalevyn kanssa kaksi kertaa viikossa ja olla märkänä viisi tuntia. Märkäpukuni selässä lukee ”For extreme conditions”, sama voisi lukea tässä tarvikkeessa.

Suominen käy mielellään erilaisissa tapahtumissa, joissa esitellään tuotteita ja tavataan uusia ihmisiä. Vastikään hän keskusteli naisen kanssa, jonka leikkauksesta oli kulunut yhtä kauan kuin omastaan. Nainen halusi kovasti palata uimahalliin, mutta ei uskaltanut.

Puoli vuotta myöhemmin Suomisen puhelin piippasi:

”Kävin uimassa. Se oli ihanaa!”


Mikä on avanne?

Avanne on hoitomenetelmä, jolla poistetaan sairaus tai lievitetään sen oireita. Hoidon syynä voi olla kasvain, syöpä, tulehdus tai tapaturma.

Avanne on kirurgisesti vatsanpeitteeseen muodostettu aukko, jonka kautta eritteet pääsevät poistumaan paksu- tai ohutsuolesta tai virtsateistä. Avanne tehdään tuomalla vatsan pinnalle suolen loppuosan pää, joka on vaaleanpunaista limakalvoa, pituudeltaan 1–4 cm.

Paksusuoliavanne on Suomessa yleisin avannetyyppi. Paksusuoliavanne sijaitsee useimmiten alavatsan alueella vasemmalla puolella. Ohutsuoliavanne tehdään tavallisimmin silloin, kun ohutsuolen loppuosa on sairastunut esimerkiksi Crohnin taudin takia. Kumpikin avannetyyppi voidaan tehdä pysyväksi tai väliaikaiseksi.

Virtsa-avanne tarvitaan kiertotieksi, kun virtsarakko tai virtsa-elimet ovat vaurioituneet tai sairastuneet.

Avanneleikattuja ihmisiä on Suomessa noin 6 000. Avanteen ja yksilöllisesti sopivien avannesidosten kanssa on mahdollista elää hyvää elämää.


Coloplast kehittää intiimiterveydenhuollon tuotteita ja palveluita, joihin vaaditaan käyttäjien erityisten tarpeiden ja toiveiden syvällistä tuntemista. Läheinen yhteistyö käyttäjien kanssa auttaa luomaan ratkaisuja, jotka huomioivat heidän erityiset tarpeet.

Coloplastin toimialoja ovat avanteenhoito, urologia ja inkontinenssi sekä haavan- ja ihonhoito. Yhtiö toimii maailmanlaajuisesti ja työllistää yli 10 000 ihmistä. Coloplast on perustettu vuonna 1957 ja se on listattu Kööpenhaminan pörssiin.