Painehaavojen aiheuttama inhimillinen kärsimys on turhaa

Painehaavojen aiheuttama inhimillinen kärsimys on turhaa

Tarinat

Suomessa painehaavan saa 15,5% terveydenhuollossa hoidetuista potilaista. Jopa neljännes sairaalasängyistä on tänään varattu potilaille, joilla on painehaava, joista suurin osa on sairaalassa alkunsa saaneita. Tämä tekee niistä yleisimmän sairaalasyntyisistä ongelmista.

Sairaalasyntyiset painehaavat voivat ilmetä missä tahansa hoitojatkumon vaiheessa, kuten ensiavussa, leikkausosastolla, heräämössä ja teho-osatolla. Esimerkiksi, jopa 45% sairaalasyntyisistä painehaavoista ilmenee leikkausosastolla.

“Painehaavan saamisella, keisarinleikkauksen aikana, on ollut suuri vaikutus minun ja toisen lapseni väliseen yhteyteen. Haavakivusta ja stressistä johtuen olen ollut vuoteen oma enkä ole voinut jatkaa imetystä. Vihaan sitä, miten haava valtasi meidän päivittäisen elämämme ja sai minut tuntemaan avuttomaksi äitinä ja vaimona” kertoo Sari, 35 vuotta, jolla on onnettomuuden aiheuttama selkäydinvaurio. Hän sai painehaavan suunnitellussa keisarinleikkauksessa, jossa käytettiin rajoitetusti tai ei ollenkaan painehaavalta ehkäiseviä toimia, korkean riskin profiilista huolimatta.

Painehaavojen vaikutus elämänlaatuun on merkittävä. Ne aiheuttavat paitsi pidempiä hoitoaikoja myös inhimillistä kärsimystä. Suurin osa painehaavoista on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä kokonaisvaltaisen painehaavojen ennaltaehkäisyohjelman avulla.

EPUAP:n kansainvälinen kliininen hoitosuositus painehaavojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, suosittelee polyuretaanivaahtosidoksen lisäämistä osaksi ennaltaehkäisyohjelmaa, johon sisältyy mm. asentohoito, ravitsemus ja erilaiset patjaratkaisut2. Tämä suositus pohjautuu Mölnlycken valmistaman Mepilex Border sidoksen kliiniseen ja tieteelliseen näyttöön sen toimivuudesta painehaavojen ennaltaehkäisyssä.

Vaikka sidokset ovat osoittautuneet tehokkaiksi painehaavojen ennaltaehkäisyssä, kaikki sidokset eivät ole samanlaisia. Käyttäjien tulisi valita sopiva sidos perustuen sen ominaisuuksiin sekä kliiniseen ja tieteelliseen näyttöön painehaavojen ennaltaehkäisyssä3. Lisäämällä sidoksen painehaavojen ennaltaehkäisyohjelmaan on mahdollista vähentää painehaavojen esiintyvyyttä, jopa 88%, jolla on erittäin merkittävä vaikutus painehaavojen aiheuttamien kokonaiskustannusten sekä inhimillisen kärsimyksen vähentämisessä.


Mölnlycke on yksi maailman johtavista terveydenhuollon ratkaisuja tarjoavista yrityksistä, jonka tavoitteena on varustaa jokainen terveydenhoidon ammattilainen ratkaisuilla, joiden avulla saavutetaan parhaimmat kliiniset ja terveystaloudelliset tulokset. Mölnlycke toimittaa innovatiivisia ratkaisuja haavojen hoitoon sekä painehaavojen ennaltaehkäisyyn. Tuotteemme ja palvelumme ovat tunnettuja vuosikymmenten ajan siitä, että niillä voidaan minimoida potilaan tuntema kipu ja kärsimys ja tukea optimaalista paranemista, sekä todistetusti vähentää painehaavojen esiintyvyyttä merkittävästi.

Lisätietoa: www.molnlycke.fi