Turvallisissa käsissä

Turvallisissa käsissä

Tarinat

Terveydenhuoltoa on vaikea kuvitella ilman tarvikkeita. Vaikka tuotteita kuluu miljoonia päivässä, niitä on usein kehitetty vuosia. Tutkimusta tehdään esimerkiksi sairaalabakteereilta suojautumiseksi sekä haavakudoksen uusiutumisen nopeuttamiseksi.

SAIRAANHOITAJA EEVA-LIISA PIIPARINEN säätää infuusioautomaatilla keuhkokuumepotilaan insuliinia. Piiparinen riisuu hanskat, puhdistaa kädet käsidesillä ja ottaa laatikosta uudet tutkimuskäsineet.

Potilaan vieressä seisoo pino lääkitystä ohjaavia nesteensiirtoautomaatteja. HUS:n Meilahden sairaalan teho-osasto 20 on täynnä elämää ylläpitävää huipputeknologiaa, mutta elämää suojellaan täällä myös lukuisilla tarvikkeilla.

Hygienia korostuu, sillä tehopotilaiden vastustuskyky on alentunut, ja mikä tahansa bakteeri- tai virustulehdus voi tappaa. Herkkiä kohtia ovat nesteensiirtoreitit, esimerkiksi keskuslaskimoon tai periferiseen laskimoon johtavat katetrit. Kyseinen potilas tarvitsee keinomunuaishoitoa, joten hänellä on myös dialyysikatetri.

Usein potilas on hengityskoneessa, ja tarvitsee intubaatioputket tai henkitorviavanteen. Katetrien ja putkien juuret on suojattava hyvin, jotta ne eivät infektoituisi. Suojakalvoja, teippejä ja siteitä kuluu paljon.

HOITAJIEN TYÖ ON JATKUVAA katetrien juurien tarkkailemista ja puhdistamista. Tehopotilaat pestään vuoteissa, ja kääntelyssä saatetaan käyttää esiliinojen lisäksi maskeja.

Yhden tarvikkeen kulutus on kuitenkin ylitse muiden. Joka kerta, kun hoitaja käy potilaan luona, hän vaihtaa uudet suojakäsineet.

”Niitä kuluu todella paljon. Vuoron aikana voi mennä helposti puoli pakettia.”

Paketti sisältää yleensä sata käsinettä. HUS-alueella käytetään lateksisia tutkimuskäsineitä vuodessa yli 150 000 laatikkoa – yhteensä yli 15,4 miljoonaa kappaletta. Lisäksi piirissä kuluu liki 6,4 miljoonaa vinyylikäsinettä ja runsaat kolme miljoonaa nitriilikäsinettä.

Muissa sairaanhoitopiireissä käytetään pääasiassa vinyylikäsineitä, mutta määrät ovat samaa luokkaa. Kun mukaan lasketaan perusterveydenhuolto, koko maan kulutus nousee pitkälle yli sadan miljoonan.

Teho-osastolla kuluu paljon tarvikkeita haavanhoitoon ja katetrien suojaamiseen,
mutta eniten menee tutkimuskäsineitä. HUS-alueella suositaan lateksia,
muualla maassa vinyyliä.

HANKINTA-AMMATTILAISTEN MUKAAN tutkimuskäsineet ovatkin ohittaneet vaipat ja nousseet terveydenhuollon yleisimmäksi tarvikkeeksi. Osuus kokonaismenoista on silti pieni: pari vinyylikäsineitä maksaa 1,6 senttiä.

Taistelu sairaalabakteereita ja uusia viruksia vastaan on lisännyt kertakäyttöisyyttä. Sama ilmiö ohjaa myös tuotekehitystä. Esimerkiksi haavanhoitotuotteissa keskityttiin pitkään elastisiin ominaisuuksien, mutta viime vuosina on kehitetty antimikrobisia sidoksia ja muita bakteereja vähentäviä ratkaisuja.

Haavan mikrobiologiaa tutkimalla on kehitetty sidoksia, jotka pysäyttävät metalloproteinaasien tuotannon ja edistävät kudoksen uusiutumista. Tällaiset tuotteet on tarkoitettu terveydenhuoltoa kuormittaviin ongelmahaavoihin, kuten diabeteshaavoihin.

Kehitys on parantanut hygieniaa ja työntekijöiden turvallisuutta – ja lisännyt tarvikkeiden määrää. Sailab Fennican 32 000 nimikkeestä valtaosa on tarvikkeita. Alan liikevaihto on Suomessa runsaat 200 miljoonaa euroa, jota on jakamassa yli sata yritystä.

Tarvikkeiden kirjo ulottuu syntymästä kuolemaan, keskosvaipasta vainajanpaitaan.

Sailab Fennica