COVID-19-uutiskirje jäsenyrityksille 30.4.

Infokirje

Ajankohtaisimmat asiat

Huoltovarmuuskeskus on perustanut portaalin, jonka kautta se jatkossa vastaanottaa yritystiedot ja suojainvälinetarjoukset. Tarjouksia ei enää vastaanoteta sähköpostitse. Tarjoukset lähetetään tästedes käyttäen Huoltovarmuuskeskuksen verkkosivuilta löytyvää esitietolomaketta.

Euroopan komissio on antanut 23.4. uuden täytäntöönpanoasetuksen, joka jatkaa henkilönsuojainten vientilupavaatimuksia ajanjaksolle 25.4.‒25.5.2020. Lisätietoja tullin verkkosivuilla.

Huoltovarmuuskeskus on perustanut täydentävän suojainvarusteiden hankintayksikön kriisin ajaksi. Yksikön johtajana toimii Rain Mutka, ja siihen kuuluu 15 henkilöä, joilla kokemusta julkisista hankinnoista, lainsäädännöstä ja ostamisesta.

Tilanneinfo

  • THL:n tietojen mukaan Suomessa varmistettuja tautitapauksia oli torstaihin 30.4. mennessä 4995. Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli THL:n mukaan keskiviikkona 29.4. 208, joista 51 tehohoidossa. COVID-19-viruksen aiheuttamaan infektioon oli keskiviikkoon mennessä raportoitu menehtyneen Suomessa 206 ihmistä.
  • THL päivittää verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa viruksesta päivittäin. THL:n koronakartasta voi tarkastella taudin ilmaantuvuutta ja varmistettuja tartuntamääriä sairaanhoitopiireittäin.
  • Euroopan Unionin, Euroopan talousalueen ja Iso-Britannian alueella diagnosoitujen tartuntojen määrä on tällä hetkellä yli 1 097 000. Maailmanlaajuisesti varmistettuja tautitapauksia on yli 3 052 000. Tietoa ajantasaisista tartuntaluvuista ja tautiin menehtyneiden määrästä päivitetään esimerkiksi Euroopan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen (ECDC) verkkosivuille ja WHO:n verkkosivuille.

Suomen uusimmat toimet

Terveydenhuollon uusimmat toimet

  • Epidemian etenemistä pyritään yhä rajoittamaan lisäämällä testausta ja jäljittämällä tartuntaketjuja.
  • HUS on julkaissut tilastoja sairaalahoidossa olleista koronaviruspotilaista. Tilastoissa kerrotaan muun muassa yleisimmistä oireista ja perussairauksien esiintyvyydestä sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden keskuudessa.

Sailab – MedTech Finland ry:n toimet

  • Sailab ‒ MedTech Finland ry on aloittanut yhteistyön tiivistämisen Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, jotta vakiintuneiden terveysteknologiayritysten osaaminen ja niiden tarjoamat mahdollisuudet saadaan hyödynnettyä entistä paremmin. Toimitusjohtaja Känkänen, hankintajohtaja Mutka ja toimitusjohtaja Simik pitivät asiasta ensimmäisen neuvottelun 29.4.2020.
  • Sailab – MedTech Finland seuraa koronavirustilanteen kannalta keskeisiä kirjallisia kysymyksiä ja niiden vastauksia. Esimerkiksi kansanedustaja Tom Packalén jätti 29.4. kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministeriön valtuuttamien suojamaskihankintojen ohjeistuksesta.

MedTech Europen toimet

  • MedTech Europe on koonnut omat COVID-19-tilanteeseen liittyvät tiedotteensa ja muita aiheeseen liittyviä tietolähteitä verkkosivuilleen.