COVID-19-uutiskirje jäsenyrityksille 14.4.

Infokirje

Ajankohtaisimmat asiat

Tulli on julkaissut ohjeita COVID-19-tilanteeseen liittyvien lääkinnällisten laitteiden tullittomasta ja arvonlisäverottomasta maahantuonnista. Vapautus arvonlisäverosta ja tuontitulleista perustuu Euroopan komission antamaan päätökseen. Päätös on takautuva. Sailab – MedTech Finland ry on toimittanut listan jäsenyrityksistään Sosiaali- ja terveysministeriölle osana luotettavien toimijoiden tunnistamista. Lisätietoa ja lista päätöksenalaisista tuotteista Tullin verkkosivuilla.

Lääkinnällisiä laitteita koskevan kansallisen lain käsittelyä on lykätty toistaiseksi. Käsittelyn uutta aikataulua ei ole vielä päätetty, mutta käsittely siirtynee syksyyn.

Tilanneinfo

  • THL:n tietojen mukaan Suomessa varmistettuja tautitapauksia oli tiistaihin 14.4. mennessä 3161. Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli THL:n mukaan maanantaina 13.4. 230, joista 74 tehohoidossa. COVID-19-viruksen aiheuttamaan infektioon oli maanantaihin mennessä kuollut Suomessa 59 ihmistä. THL päivittää verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa viruksesta päivittäin. THL:n koronakartasta voi tarkastella taudin ilmaantuvuutta ja varmistettuja tartuntamääriä sairaanhoitopiireittäin.
  • Euroopan Unionin, Euroopan talousalueen ja Iso-Britannian alueella diagnosoitujen tartuntojen määrä on tällä hetkellä yli 803 000. Maailmanlaajuisesti varmistettuja tautitapauksia on yli 1 873 000. Tietoa ajantasaisista tartuntaluvuista ja tautiin menehtyneiden määrästä päivitetään esimerkiksi Euroopan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen (ECDC) verkkosivuille ja WHO:n verkkosivuille.

Suomen uusimmat toimet

  • Valtioneuvoston kanslia asetti 8.4. valmisteluryhmän, jonka tehtävä on suunnitella Suomen tie ulos koronakriisistä ja kriisin jälkihoidon toimenpiteitä. Ryhmän kokoonpano julkaistiin 11.4.

Terveydenhuollon uusimmat toimet

  • THL:n mukaan Suomessa oli maanantaihin 13.4. mennessä tehty noin 46000 koronavirustestiä. Testimäärää pyritään jatkuvasti kasvattamaan, ja tavoitteena on testata tulevaisuudessa kaikki, joilla epäillään tartuntaa.

Sailab – MedTech Finland ry:n toimet

14.4.2020 on lähtenyt saatavuuskysely jäsenyrityksiin – mikäli ette ole saaneet kyselyä, mutta maahantuotte/valmistatte COVID-19-viruksen kannalta kriittisiä tuotteita, olettehan yhteydessä laura.simik@sailab.fi

8.4.2020 Sailab ‒ MedTech Finland ry on mukana asiantuntijana TEM:n terveyssektorin toiminnassa. Sektorin tavoitteena on löytää ratkaisuja COVID19-kriisin saatavuusongelmiin.

8.4.2020 Toimenpide-ehdotukset ja infokirje terveydenhuollon päätöksentekijöille ja viranomaisille. Luettavissa myös Sailab – MedTech Finland ry:n verkkosivuilla.

Sailab ‒ MedTech Finland ry mediassa

Toimitusjohtaja Laura Simikiä on haastateltu seuraaviin pääsiäisen aikana ilmestyneisiin uutisiin:

Helsingin Sanomat 13.1.: Selvitys suojainkaupoista valmistuu tänään ‒ Nämä neljä asiaa ovat edelleen epäselviä kaupassa, joka johti Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan eroon

Helsingin Sanomat 10.4.: HS:n haltuun saamat Huoltovarmuuskeskuksen luvut paljastavat, miten vähän Suomen valtiolla oli kasvosuojaimia koronakriisin iskiessä päälle

Svenska Yle 10.4.: Medicinteknologibranschen efter fädasen på Försorjningsberedskapscentralen: Styr upp upphandlingen av skyddsutrustning

MedTech Europen toimet

  • Eri toimialojen etujärjestöjen kauppaministereille ollaan valmistelemassa yhteiskirjettä.
  • MedTech Europe on koonnut omat COVID-19-tilanteeseen liittyvät tiedotteensa ja muita aiheeseen liittyviä tietolähteitä verkkosivuilleen.