COVID-19-uutiskirje jäsenyrityksille 26.03.2020

Infokirje

Ajankohtaisimmat asiat

Euroopan komissio esittää MD-asetuksen soveltamisen lykkäämistä vuodella COVID-19-pandemian takia. Aiheesta lisää Sailab ‒ MedTech Finland ry:n verkkosivuilla, MedTech Europen verkkosivuilla ja Euroopan komission verkkosivuilla.

Fimea täsmensi ohjeitaan ja toivoo, että 24.3. lähettyyn kyselyyn vastaisivat vain ne jäsenyritykset, joita kysely koskee ja joilla on tarjota ajankohtaista tietoa aiheesta.

Tilanneinfo

THL:n tietojen mukaan Suomessa varmistettuja tautitapauksia on 25.3. mennessä 880. Tänään 26.3. HUSin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit ovat tiedottaneet uusista tartunnoista, ja kello 13 mennessä varmistettujen tartuntojen määrä on täten Suomessa 915. Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli keskiviikkona THL:n mukaan 82, joista 22 tehohoidossa. COVID-19-viruksen aiheuttamaan infektioon on viimeisimpien tietojen mukaan kuollut Suomessa viisi ihmistä. Tartuntojen määrä on todellisuudessa suurempi, sillä lieväoireisia ei pääsääntöisesti testata. THL päivittää verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa viruksesta päivittäin.

Euroopan Unionin, Euroopan talousalueen ja Iso-Britannian alueella diagnosoitujen tartuntojen määrä on noussut yli 232 000:een. Maailmanlaajuisesti varmistettuja tautitapauksia on yli 467 000. Tapausten määrä kasvaa nopeasti monissa maissa. Tietoa ajantasaisista tartuntaluvuista ja tautiin menehtyneiden määrästä päivitetään esimerkiksi Euroopan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen (ECDC) verkkosivuille ja WHO:n verkkosivuille.

Suomen uusimmat toimet

Eduskunta käsittelee hallituksen esitystä Uudenmaan eristämiseksi. Esityksen mukaan Uusimaa eristettäisiin kolmeksi viikoksi alkaen 27.3. Välttämätön työmatkaliikenne ja muut välttämättömät matkat Uudenmaan rajan yli sallittaisiin. Lisätietoa Valtioneuvoston verkkosivuilla.

Hallitus antoi 25.3. terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitetta koskevan käyttöönottoasetuksen. Asetuksen mukaan terveydenhuollon alan koulutuksen saaneita henkilöitä voidaan kutsua töihin koko maassa. Asetus astuu voimaan tänään 26.3. ja on voimassa 13.4. asti. Lisätietoa Valtioneuvoston verkkosivuilla.

Terveydenhuollon uusimmat toimet

HUS on ilmoittanut 25.3. julkaistussa tiedotteessa kouluttavansa henkilökuntaansa koronaviruspotilaiden hoitoon. Myös muissa sairaanhoitopiireissä henkilöstöä siirretään uusiin tehtäviin.

Viruksen testaamisessa priorisoidaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa sekä potilaita, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita.

Sailab – MedTech Finland ry:n toimet

Yhdistys laati infograafin terveysteknologian merkityksestä COVID-19-tilanteessa. Infograafi löytyy myös tämän uutiskirjeen liitteestä. Jäsenyritykset voivat välittää graafia halutessaan omille sidosryhmilleen ja hyödyntää sitä omassa viestinnässään.

Sailab – MedTech Finland ry on valmistellut jäsenyrityksille ja terveydenhuollon toimijoille huijausyrityksistä varoittavan infokirjeen. Epävarma tilanne on synnyttänyt ikäviä lieveilmiöitä ja myös tahattomia tilanteita esimerkiksi vaatimuksenmukaisuuksien osalta.

MedTech Europen toimet

MedTech Europe julkaisi 25.3. tiedotteen, jossa se ilmoitti olevansa tyytyväinen Euroopan komission pyrkimykseen lykätä MD-asetuksen soveltamisen alkamisajankohtaa.

MedTech Europe on koonnut omat COVID-19-tilanteeseen liittyvät tiedotteensa ja muita aiheeseen liittyviä tietolähteitä verkkosivuilleen.

[2] Tehy 25.3.2020: Terveydenhoitajille uusia tehtäviä – korona vaikuttaa ennaltaehkäisevään työhön