COVID-19-uutiskirje jäsenyrityksille 24.3.2020

Infokirje

Tilanneinfo

THL:n tietojen mukaan Suomessa varmistettuja tautitapauksia on 23.3. mennessä 700. Sairaalahoitoa vaativia potilaita oli maanantaina 50, joista 13 tehohoidossa. COVID-19-viruksen aiheuttamaan infektioon on kuollut Suomessa yksi ihminen. Tartuntojen määrä on todellisuudessa suurempi, sillä lieväoireisia ei pääsääntöisesti testata. THL päivittää verkkosivuilleen ajankohtaista tietoa viruksesta päivittäin.

Euroopan Unionin, Euroopan talousalueen ja Iso-Britannian alueella tartuntoja oli 23.3. mennessä diagnosoitu yli 160 000. Varmistettujen tautitapausten määrä kasvaa tällä hetkellä nopeasti monissa maissa. Tietoa ajantasaisista tartuntaluvuista ja tautiin menehtyneiden määrästä päivitetään esimerkiksi Euroopan tautien ehkäisy- ja torjuntakeskuksen (ECDC) verkkosivuille ja WHO:n verkkosivuille.

Suomen uusimmat toimet

Suomi avaa Huoltovarmuuskeskuksen varastot, joissa säilytetään suuria määriä suojaukseen liittyviä tuotteita, kuten kirurgisia maskeja ja hengityssuojaimia. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi asiasta maanantaina 23.3. Ylen A-studiossa. Sillanaukeen mukaan tuotteiden riittävyydestä ei ainakaan toistaiseksi tarvitse olla Suomessa huolissaan, mutta hän kehotti kuitenkin välttämään tuotteiden perusteetonta käyttöä.

Hallituspuolueiden johto kokousti maanantaina 23.3. Pääministeri Sanna Marin kertoi Twitterissä hallituksen keskustelevan esimerkiksi ravintoloiden ja yökerhojen sulkemisesta sekä mahdollisista liikkumisrajoituksista koronavirustilanteen vuoksi. Eduskuntapuolueiden johtajat kutsuttiin keskustelemaan tilanteesta Säätytalolle tiistaina 24.3. kello 10 alkaen.

Terveydenhuollon uusimmat toimet

Viruksen testaamisessa priorisoidaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa sekä potilaita, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita.

Eniten varmistettuja COVID-19-tapauksia on HUSin alueella. HUSin 23.3. julkaistun tiedotteen mukaan hoitotilanne on HUSissakin yhä rauhallinen. Sairaanhoitopiirissä seurataan päivittäin COVID-19-virukseen liittyvien terveysteknologisten ratkaisujen riittävyyttä.

Sailab – MedTech Finland ry:n toimet

Sailab – MedTech Finland ry julkaisi eilen 23.3. COVID-19-tilanteeseen liittyvät toimenpide-ehdotukset Suomen valtiolle, sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille sekä jäsenyrityksille. Ehdotukset lähetettiin jäsenyrityksiin ja julkaistiin yhdistyksen verkkosivuilla. Lisäksi aiheesta lähetettiin mediatiedote 24.3.

Sailab ‒ MedTech Finland ry:n antoi 12.3.2020 jäsenyrityksilleen suosituksen ei-kriittisten tapaamisten, koulutusten ja vastaavien perumisesta tai siirtämisestä verkkoon COVID-19-tilanteen rauhoittumiseen saakka.

Yhdistys aloittaa COVID-19-tilannetta käsittelevän uutiskirjeen lähettämisen jäsenistölle. Uutiskirje lähetetään kahdesti viikossa.

MedTech Europen toimet

MedTech Europe on kertonut vedonneensa EU:n instituutioihin MDR- ja IVD-asetusten voimaanastumisen lykkäämiseksi. MedTech Europe kertoi asiasta 23.3. julkaistussa lehdistötiedotteessa.

MedTech Europe on koonnut omat COVID-19-tilanteeseen liittyvät tiedotteensa ja muita aiheeseen liittyviä tietolähteitä verkkosivuilleen.